ENERGIA

Sort substitueix l'enllumenat públic per un de nou, més eficient i respectuós amb l'entorn

El municipi pallarès aconsegueix un estalvi econòmic de més del 50% del consum, alhora que actua contra el canvi climàtic
Sort nou enllumenat públic 1
photo_camera Sort substitueix l'enllumenat públic per un de nou, més eficient i respectuós amb l'entorn / @ajuntamentsort

L'Ajuntament de Sort ha canviat l'enllumenat públic del municipi per un de nou, més eficient i respectuós amb l'entorn. Amb aquesta actuació, la capital del Pallars Sobirà ha aconseguit un estalvi econòmic de més del 50% del consum, alhora que ha impulsat una operació de lluita contra el canvi climàtic.

L’any 2020 es van establir com a zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica el territori de cinc municipis de l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes, entre els quals es troba el municipi de Sort. Tant pel que fa a la normativa vigent pel que fa a contaminació lumínica d’obligatori compliment com per treballar en atreure turisme de qualitat l’Ajuntament de Sort, des de l’any 2021 i amb el suport dels Departaments d’Acció Climàtica i de Territori i Sostenibilitat ha executat diferents fases de substitució de l’enllumenat al centre urbà de Sort i als catorze nuclis agregats, per import global de 377.198,30 € finançats en un percentatge de més del 95%.

Sort nou enllumenat públic 2
Sort substitueix l'enllumenat públic per un de nou, més eficient i respectuós amb l'entorn / @ajuntamentsort

Aquestes actuacions de l'Ajuntament de Sort han consistit, en la seva major part, en la substitució de làmpades de sodi de color blanc per làmpades LED de color ambre, amb què es compleixen els criteris tècnics de la normativa vigent d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn.

Aquesta substitució suposa, a més, un estalvi del 50% en el terme de potència i del 66,31% en el consum d’energia de cadascun dels punts de llum substituïts.

Així, per exemple, si el desembre del 2021 la despesa d’enllumenat de la plaça Sant Eloi el terme de potència va ascendir a 41,61 € i el terme d’energia a 487,45 €, la mateixa factura del desembre del 2023 ascendirà a 20,80 € en terme de potència i 164,22 € en terme d’energia, amb el molt important estalvi que això suposa quan es trasllada a nivell de tot l’enllumenat del municipi.

Sort nou enllumenat públic 3
Sort substitueix l'enllumenat públic per un de nou, més eficient i respectuós amb l'entorn / @ajuntamentsort

Des de l’Ajuntament han manifestat que "valorem amb orgull i de manera molt positiva aquesta actuació pels components d’estalvi econòmic, d’eficiència energètica i de lluita contra el canvi climàtic, així com pel que suposa a nivell de protecció del medi natural (foscor del cel nocturn) i atracció del turisme de qualitat". El consistori pallarès esperem finalitzar aquestes actuacions, amb la substitució de l’enllumenat als carrers del Mig, del Forn, Bonaventura Terrado, plaça Elionor de Pallars i altres petites actuacions puntuals durant el proper any 2024.

Més a Pallars Sobirà