PATRIMONI

El Sobirà reivindica el romànic de la comarca amb les primeres jornades de dinamització del patrimoni

Tenir les esglésies Patrimoni de la Humanitat de la Vall de Boí com a veïnes creuen que no ha beneficiat el Pallars
Pla general de l'església de Sant Joan d'Isil, al Pallars Sobirà, el 26 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Església de Sant Joan d'Isil, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

Les Jornades de dinamització de patrimoni, que celebra aquesta setmana el Consell Comarcal del Sobirà, estan servint per reivindicar el romànic de la comarca. Laura Tristán, consellera de Cultura del Consell Comarcal, ha sentenciat que el romànic del Pallars Sobirà "és el gran oblidat" i ha seguit exposant la necessitat de la seva preservació. Ha destacat conjunts com l'església de Sant Just i Pastor de Son, Santa Maria d'Àneu o Santa Maria de Gerri de la Sal. Per Tristán és imprescindible que a altres "petites joies del romànic pallarès" puguin ser visitables. L'ombra de les esglésies patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la Vall de Boí, és allargada i la consellera comarcal creu que no beneficia a la promoció de les del Pallars.

Pla general de l'església de Son, Sant Just i Pastor, al Pallars Sobirà, el 26 d'octubre del 2021. (Horitzontal)

Amb la celebració de les jornades 'Apropa't al romànic del Pallars Sobirà' s'ha volgut donar a conèixer un dels patrimonis més risc de la comarca i posar de manifest que al Sobirà no és tot patrimoni natural.

Un dels objectius fonamentals d'aquesta proposta és que la població local conegui la riquesa i la diversitat d'aquest patrimoni i esdevinguin un dels seus principals defensors i difusors, per tal d'aconseguir que es converteixi en un dels principals recursos i atractius per al sector turístic de la zona.

La visita al Centre d'Interpretació del Romànic de Son i a l'església dels sants Just i Pastor de Son han sigut els actes principals de la jornada aquest dimarts. Durant el que resta de setmana les activitats seguiran amb una visita a Santa Maria de Ginestarre, Santa Maria de la Serra a Farrera, Serni de Baiasca i a Santa Maria de Gerri de la Sal. Tot, amb l'objectiu de donar a conèixer "les joies" del romànic del Pallars Sobirà, ha reiterat Tristán.
 

Més a Pallars Sobirà