28.05.2022 |
Viure als Pirineus

El robatori de pastors elèctrics un problema afegit pels ramaders

Els pagesos fan una crida perquè no es comprin aquests aparells de segona mà

foto_3194233
Un ramader mostrant un pastor elèctric camuflat entre les herbes per evitar-ne el seu robatori
El robatori de pastors elèctrics un problema afegit pels ramaders

Al problema endèmic de la fauna salvatge que arrosseguen els pagesos i ramaders s'hi ha de sumar en els darrers temps el robatori de pastors elèctrics que pateixen. Ignasi de Castellarnau, ramader d'Alins i membre d'Unió de Pagesos (UP), ha explicat que són equips cars que es deixen a l'exterior de les finques per guardar el bestiar i que de vegades acaben desapareixent. Castellarnau fa una crida als companys de sector i els demana que no comprin aquests aparells al mercat de segona mà si no estan segurs de la seva procedència perquè moltes vegades són robats. Els Mossos d'Esquadra han explicat que cada any tenen més d'una denúncia d'aquests tipus de robatoris. Durant aquests primers tres mesos d'any n'han compatibilitzat 2 al Pallars.

Ignasi de Castellarnau ha reiterat que aquests robatoris s'afegeixen als danys de la fauna salvatge que pateixen. Ara, l'herba dels prats comença a rebrotar i els animals com cabirols, cérvols, porcs senglars o muflons no deixin que creixi ufanosa donar que se la mengen abans de fer-se gran.

El ramader ha explicat que en el cas dels porcs senglars s'agreuja, ja que no sols es mengen l'herba sinó que fan malbé els sistemes de reg. En aquest cas a les pèrdues econòmiques s'hi ha d'afegir hores en reparacions.

Ignasi de Castellarnau no veu que s'apliquin mesures correctores i sí com dia a dia aquestes espècies proliferen sense control.

El robatori de pastors elèctrics un problema afegit pels ramaders
Comentarios