MEDI AMBIENT

Retiren cinc tones de residus en quatre accions de neteja dels rius del Pallars Sobirà

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha aportat 7.100 euros, a través d'un ajut FEADER, per donar suport a la iniciativa
Pla general d'un grup d'escolars de Sort recollint deixalles a la vora del riu Noguera Pallaresa el 20 d'octubre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Escolars de Sort recollint deixalles al riu Noguera Pallaresa /Marta Lluvich

Les quatre accions de neteja organitzades a finals d'octubre en el marc de la IniciativaRius, amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu, han aconseguit eliminar 5.500 kg de deixalles al voltant dels rius del Pallars Sobirà. El projecte, liderat per l'Associació Esportiva Pallars, s'ha desenvolupat amb èxit i ha comptat amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, que ha aportat material en el marc del projecte ‘Let’s Clean up Europe’. Mentre, el parc natural ha aportat una subvenció FEADER de més de 7.100 euros. Per tal de conscienciar a la ciutadania sobre aquesta problemàtica, el gruix dels residus retirats es van exposar uns dies al centre de la plaça Caterina Albert de Sort.

A més de retirar del medi les més de cinc tones de residus, el projecte ha aconseguit crear una xarxa de voluntariat amb més de 130 persones inscrites que volen col·laborar en l'organització d'accions futures. Així, s'espera contribuir a preservar els seus boscos de ribera, ja que són hàbitats cabdals d'interès comunitari per a la UE i acullen espècies amenaçades com ara la llúdriga i l'almesquera.

Les accions han comptat amb la implicació de grups escolars i voluntaris. D'aquesta manera, la jornada del 20 d'octubre va servir per conscienciar els més petits. Hi va participar el Col·legi Àngel Serafí Casanovas de Sort, a més de l'Escola CEIP d'Alins i el CEIP Minairons de Ribera de Cardós. Distribuïts en petits grups, van fer accions de neteja a diversos punts del Noguera Pallaresa al seu pas per Sort, al Noguera de Vallferrera, i al Noguera de Cardós, respectivament.

Dos dies després, l'acció es va traslladar a diversos punts del Noguera de Tor i al Noguera de Vallferrera, al municipi d'Alins, amb la participació de joves i tutors del mòduls esportius de l'Institut Hug Roger III i grups de voluntaris. El 24 es va organitzar la part més contundent de la iniciativa, amb neteges coordinades en diversos trams del Noguera Pallaresa entre Llavorsí i el congost de Collegats, amb la participació de prop d'un centenar de persones. Finalment, el 31 d'octubre, l'acció es va centrar a la Vall de Cardós, en diversos trams del Riu Noguera de Cardós.

L'Associació Esportiva Pallars ha estat pionera en la neteja del riu Noguera Pallaresa. Des del 2005 organitza accions de neteja al tram clàssic i comercial de la Noguera Pallaresa, des de Llavorsí fins a l'Argenteria (entrada al congost de Collegats). Ara, gràcies al projecte IniciativaRius i l'aportació del parc natural, les accions es podran estendre a més rius de la comarca. Hi col·laboren també el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els ajuntaments de Sort, Alins, Lladorre i Vall Cardós, Endesa, Rafting and Company, The River Guides, el Cos d’Agents Rurals i el Cos de Bombers.

Més a Pallars Sobirà