RAMADERIA

Un ramat de cabres desbrossa els horts erms de Vilamur per minimitzar el risc d'incendis

L'Ajuntament no descarta actuacions similars a més pobles del municipi amb altres ramaders
Cabres Vilamur
photo_camera Un ramat de cabres alpines a Vilamur/FS

Aquests dies és habitual veure un ramat d'un centenar de cabres pasturant als voltants de Vilamur, al Pallars Sobirà. L'Ajuntament de Soriguera, de qui depèn el nucli, ha detectat que al perímetre immediat del poble hi ha molts horts abandonats i plens de vegetació. L'any passat en un d'aquests horts s'hi va originar un incendi i per minimitzar aquest risc i tenir l'entorn del poble net de malesa s'ha ofert a un ramader del poble que hi faci pasturar les seves cabres. El ramader disposa de menjar pels animals durant setmanes i l'Ajuntament tindrà l'entorn net i protegit. En total les cabres pasturaran per una cinquantena d'horts erms. L'Ajuntament no descarta actuacions similars a altres pobles del municipi amb altres ramaders.

Cabres menjant a prop del poble de Vilamur, al Pallars Sobirà, el 23 de juny del 2020. (horitzontal)

Tot i que l'Ajuntament, en cas de perill, pot realitzar una actuació d'ofici, va demanar el parer a tots els propietaris i veïns implicats. Tots van mostrar la seva conformitat amb la iniciativa.

El ramader cada dia treu a pasturar el ramat de cabres i el deixa dins un tancat elèctric per evitar que els animals passin als horts que sí que estan conreats.

Imma Torres, regidora de l'Ajuntament de Vilamur, ha explicat que amb aquest ramat de cabres s'aconsegueix una desbrossada natural i sense restes naturals. Es tracta d'una manera ecològica i sostenible de netejar l'entorn de vegetació, que quan s'asseca amb la calor es converteix en un focus perillós de cara a possibles incendis.

comentaris