RAMADERIA

Ramaders del Pallars Sobirà visiten Navarra per conèixer models de gestió de sales de desfer

Es pretén impulsar l’economia rural i la ramaderia extensiva, capacitant al petit ramader local per vendre directament o de manera conjunta la seva carn.
Sala de desfer Navarra 2
photo_camera Ramaders del Pallars Sobirà visiten Navarra per conèixer models de gestió de sales de desfer / sort.cat

El proppassat dilluns i dimarts, l'Ajuntament de Sort va organitzar una sortida innovadora amb pageses i pagesos de la comarca i representants institucionals, amb l'objectiu de conèixer diversos models de gestió de sales de desfer i escorxadors. Aquesta acció estratègica es produeix després de la finalització de l'equipament de la sala de desfer de Sort i l'obtenció del Registre Sanitari, assenyalant un pas significatiu per a la millora de les instal·lacions i per donar resposta a les necessitats del sector ramader comarcal.

Sala de desfer Navarra
Ramaders del Pallars Sobirà visiten Navarra per conèixer models de gestió de sales de desfer / sort.cat

La sortida, finançada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible, va comptar amb la participació de 10 persones del sector i 7 vinculades a aquest, va oferir l'oportunitat de visitar tres projectes referents en altres regions:

  • Adecuara: Un projecte de referència liderat pel Grup Leader a Jaca que gestiona obradors compartits, incloent-hi una sala de desfer.
  • Cooperativa Trigolimpio: Una cooperativa de Navarra formada per 4 socis amb una sala de desfer que possibilita la comercialització conjunta de la seva carn ecològica.
  • Matadero de Sakana: Un escorxador i sala de desfer gestionat per la Cooperativa Kalaska, que compta com a socis amb les persones treballadores, explotacions ramaderes, l'Agència de desenvolupament local Sakana i l'Ajuntament de Etxarri-Aranatz.
Sala de desfer Navarra 3
Ramaders del Pallars Sobirà visiten Navarra per conèixer models de gestió de sales de desfer / @pnaltpirineu

Amb l'objectiu de conèixer el posicionament i les necessitats dels ramaders/es del Pallars Sobirà, es va dur a terme un taller participatiu, on cada participant va tenir l'oportunitat d'expressar la realitat de la seva explotació i la seva visió sobre l'ús de la sala de desfer.

SortidaNavarra02
Ramaders del Pallars Sobirà visiten Navarra per conèixer models de gestió de sales de desfer / sort.cat

L'Ajuntament de Sort continuarà amb sessions addicionals amb el sector per obrir la participació a tots els interessats. Després de la fase participativa, es procedirà a treure a concurs públic la gestió de l'equipament.

A través d'aquest projecte, es pretén impulsar l’economia rural i la ramaderia extensiva, capacitant al petit ramader local per vendre directament o de manera conjunta la seva carn. Aquesta iniciativa contribuirà a enfortir l'economia local i a crear una xarxa alimentària que afavoreixi la sobirania alimentària del territori, tot posant en valor els aliments d'elevada qualitat produïts de manera sostenible amb l’entorn.