27.11.2022 |
Viure als Pirineus

RAMADERIA

Qui controla la salut de la fauna salvatge?

Els ramaders del Pallars Sobirà estan molt preocupats perquè la fauna salvatge s'està descontrolant. Els últims anys han augmentat exponencialment els casos de tuberculosi en els seus ramats i una gran part han estat contagiats per fauna salvatge. Els pagesos consideren que aquesta situació suposa una amenaça real que pot comportar la desaparició de moltes explotacions.

Un ramat al Pallars Sobirà:ACN 2
Un ramat al Pallars Sobirà/ACN
Qui controla la salut de la fauna salvatge?

Algú de vostès s´ha fet mai aquesta pregunta?  Doncs ja els informem que els controls que es fan són irrisoris, per no dir inexistents. Ens podríem dedicar a explicar la quantitat de malalties que aquesta pateix o de què és portadora, que no són poques. Però avui ens volem centrar en una davant la qual, si no fem res, portarà a la ruïna molts pagesos i ens acabarà d´extingir. En concret els volem parlar de la tuberculosi.

Els pagesos fa més de 25 anys que estem sotmetent els nostres ramats a un control estricte per eradicar la tuberculosi. Podríem entrar en detall  a explicar el protocol dissenyat per tècnics de despatx al qual estem sotmesos, que no té en compte les característiques de la ramaderia de muntanya, que bloqueja explotacions, que freqüentment ens fa sacrificar animals sans...  però creiem que aquest no és ni el format ni la forma de fer-ho. L´únic que  els direm és que després de 25 anys de control i després d’un temps de reducció de casos de tuberculosi,  ens trobem que ens els últims anys estan augmentat exponencialment els casos, i s’ha pogut demostrar –fins i tot ho ha reconegut la mateixa Administració- que una gran part han sigut contagiats per fauna salvatge. I què ens passa? Doncs que en el cas d´un positiu per tuberculosi, a part d´altres conseqüències, ens trobem amb la paradoxa  que els pagesos estem obligats a tenir els ramats tancats sense poder aprofitar les pastures de muntanya,  la qual cosa augmenta molt les despeses per alimentació i ens porta a la ruïna, mentre que els causants (cérvols, senglars...) volten lliurement sense control per les muntanyes, contagiant els que interactuen amb ells. En definitiva, després d´anys d´intentar sanejar els nostres ramats ens trobem indefensos per factors que no podem controlar i que al final ens duran a desaparèixer.

Però sabeu què és el pitjor de tot? Doncs que fa anys que estem avisant l´Administració que la fauna salvatge s´està descontrolant i aquesta, com si sentís ploure, no reconeix el problema fins que aquest no els entra a casa o per la Diagonal, que acaba sent el mateix. Siguem clars, els problemes dels pagesos del Pirineu a l’Administració els importen ben poc.

Demanem que d’una vegada per totes se’ns escolti. Nosaltres som els primers interessats a cuidar el medi natural, és on vivim i del qual intentem viure. Dissenyem un veritable pla d´actuació per regular les poblacions de fauna, sumant-hi un pla amb cara i ulls per eradicar la tuberculosi.

Per finalitzar, només volem fer una reflexió a tota aquella gent que llegirà l´escrit i pensarà  “els pagesos es queixen per tot”. Som els que vivim en contacte directe amb la natura i per tant, som els primers a veure els problemes. Fa uns anys ja vam avisar que la fauna salvatge es descontrolava i en l’actualitat ja està considerada una plaga per tothom. Avui us volem explicar el que està passant; no ens agradaria que d’aquí uns anys, quan nosaltres ja no hi siguem, hagueu de fer memòria del que us expliquem avui. Ara parlem de tuberculosi, però potser més endavant ho farem de moltes altres patologies, amb diferents formes de contagi, que afectaran una gran diversitat d’éssers vius, entre els quals hi ha també els humans...

 Grups de sanejament boví i oví del Pallars Sobirà.

Amb el suport de: Associació  de ramaders del Pallars Sobirà, Associació de Cpc del Pallars Sobirà, Associació de la vaca Bruna del Pallars Sobirà, Associació de l´ovella Xisqueta.

Qui controla la salut de la fauna salvatge?
Comentarios