ACCESSIBILITAT I MEDI AMBIENT

El Parc Natural de l'Alt Pirineu adapta un itinerari de 10 quilòmetres accessible per les cadira de rodes

Aquest itinerari és ideal per gaudir de la natura i observar l'ecosistema dinàmic que es forma: la vegetació de mollera, les diferents espècies de peixos, d'invertebrats, d'ocells i de mamífers, on la llúdriga és la gran protagonista.

Dos homes passant per un pont sobre el riu Noguera Pallaresa, en un itinerari adaptat per persones amb cadires de rodes. Imatge del 24 d'abril del 2018. (horitzontal)
photo_camera Dos homes passant per un pont sobre el riu Noguera Pallaresa, en un itinerari adaptat per persones amb cadires de rodes/Marta Lluvich

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha adaptat un itinerari d'uns 10 quilòmetres a la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà) i l'ha fet accessible per a cadires de rodes i persones amb mobilitat reduïda. Es tracta d'un camí a l'espai natural protegit de la Mollera d'Escalarre i l'embassament de la Torrassa. Per a poder-hi circular cadires de rodes l'amplada del camí s'ha fet d'1,5 metres i el terreny s'ha compactat i anivellat. Als marges de l'itinerari s'han col·locat fustes tractades per fer de suport i evitar l'erosió del camí. Els usuaris agraeixen l'adaptació d'aquest itinerari, el segon adaptat dins el Parc de l'Alt Pirineu, el primer s'està fent a Sant Joan de l'Erm. L'actuació de la Guingueta compta amb suport de l'Obra Social de La Caixa i ha suposat una inversió d'uns 27.000 euros.

La Mollera d'Escalarre, situada a la cua de l'embassament de la Torrassa, a més d'estar inclosa dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu, pertany a la Xarxa Natura 2000 i està catalogada a l'inventari de Zones humides de Catalunya.  Aquest itinerari és ideal per gaudir de la natura i observar l'ecosistema dinàmic que es forma: la vegetació de mollera, les diferents espècies de peixos, d'invertebrats, d'ocells i de mamífers, on la llúdriga és la gran protagonista.

Albert Gallart, usuari d'aquest itinerari, ha agraït que s'hagi condicionat aquest itinerari. Gallart ha explicat que l'amplada del camí és bàsic per poder-hi circular amb cadira de rodes i també el compactat del terreny. L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, ha explicat que el Consistori té la voluntat de poder realitzar una segona fase adaptant també l'itinerari per a persones invidents. Cervós ha afegit que es començaria habilitant 4 quilòmetres i posteriorment es farien els 6 restants. L'alcalde de la Guingueta ha dit que d'aquesta manera es facilita gaudir de la natura a tothom i és vol que una discapacitat no sigui un impediment per fer-ho. 

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dit que s'han habilitat alternatives a la ruta dels 10 quilòmetres més curtes per poder-se adaptar al nivell dels usuaris. Garriga ha recordat que dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu hi ha un segon itinerari adaptat per a persones amb discapacitat que necessiten cadira de rodes. Aquest itinerari està a Sant Joan de l'Erm.

comentaris