Projecten un Centre de descoberta de Ciències de la Terra a Rubió, al Pallars Sobirà

Es reformarà un edifici com a espai d'interpretació del patrimoni geològic i paleontològic complementat amb un jardí de roques.

foto_3174463
photo_camera La presentació pública del projecte.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, conjuntament  amb l'Ajuntament de Soriguera, han projectat un Centre de descoberta de Ciències de la Terra a Rubió (Pallars Sobirà). El Centre s'ubicarà en un edifici a peu de la N-260 i es reformarà com a espai d'interpretació del patrimoni geològic i paleontològic complementat amb un jardí de roques a l'exterior de l'edifici. El jardí s'estructurarà seguint l'escala geològica, de més antiga a més moderna, amb un passeig conductor entre les diferents mostres. El jardí tindrà una silueta d'arcosaure, un rèptil anterior als dinosaures. La zona del port del Cantó és una àrea de gran riquesa geològica, atès que és una falla on s'intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit. Molt a prop també s'han localitzat fòssils d'arcosaures, un grup de rèptils que van aparèixer fa 250 milions d'anys. Es tracta d'unes restes úniques en el context europeu.

La zona triada per ubicar el Centre també és rica en ictites, és a dir, petjades fossilitzades de rèptils arcaics i de limúlids. El projecte, que es vol convertir en el punt d'informació del Parc al seu accés més meridional, té l'objectiu de divulgar aquest patrimoni natural al públic general.

Pel que fa a l'edifici, actuarà com a centre d'acollida dels visitants, proporcionant informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del municipi de Soriguera. A més, el Centre exposarà la història geològica dels Pirineus des de la seva formació, amb especial èmfasi en les anomenades ''terres roies'', resultat d'una de les etapes de la creació de la serralada, durant el Permià i el Triàsic. Les roques vermelles dominen el paisatge més proper i també estan presents a les construccions locals. 

Serà un Centre per a tots els públics i es donarà informació sobre vuit Llocs d'Interès Geològic del Parc Natural de l'Alt Pirineu, fàcilment accessibles i identificables pel públic generalista. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dit que es preveu aprofitar la xarxa de senders senyalitzats del Parc per promoure aquests itineraris geològics. El Centre de descoberta es concep per a tots els públics.

L'habilitació del Centre necessitarà una inversió d'uns 300.000 euros, que anirà a càrrec del Parc Natural i de l'Ajuntament de Soriguera. Està previst que durant el 2018 pugui està en funcionament.

L'avantprojecte presentat aquest divendres a Vilamur ha estat el fruit de diverses sessions de debat participatiu en les quals ha participat l'òrgan gestor del Parc, l'Ajuntament de Soriguera, els consells comarcals del Pallars Sobirà i de l'Alt Urgell, representants de l'Institut Cartogràfic i Geològic, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de la Facultat de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Museu de la Conca Dellà, el Dinosfera de Coll de Nargó i associacions de veïns i geòlegs voluntaris.