Presenten un vocabulari temàtic del dialecte pallarès

A la Sala d'Actes del Consell Comarcal del Pallars Sobirà s'hi presenta, aquest divendres 19 de juny, a les 19:30 hores de la tarda, l'edició revisada i ampliada del llibre Aïna, vocabulari temàtic del dialecte pallarès, una publicació coordinada per Rosa Ramoneda Carrera. 

imgres
photo_camera La portada del llibre.

La publicació, editada pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu que dirigeix Ferran Rella, ha estat feta amb la participació de Rosa M. Anglada Bespín, Elena Fo Pinacho, Assumpta Gelats Colls, Ester Isús Barado, Carme Jové Viñes, Anna Mestre Campi, Pilar Mur Barrabés i Gemma Orteu Bigordà.

El que trobareu en aquest llibre no és res més (però tampoc menys) que això: paraules caçades al vol que passen a ser, per mèrits propis, part integrant de la llengua escrita. Replegades de parlants populars per la mà mestra d’un equip de professores de batxillerat per tal que passen a ser elements integrants de la nostra consciència col·lectiva, del nostre patrimoni cultural. I per això col posar-les a l’abast de tothom, per tal de restaurar-les i reconèixer-los el paper que juguen en el conjunt de l’idioma, a fi i efecte que continuïn vehiculant el nostre pensament, la nostra manera, individual i col·lectiva, de fer i d’interpretar el món.

I per això també aquest paper esdevindrà una eina fonamental en la transmissió de tot aqueix patrimoni. El format escolar d’aquest vocabulari temàtic facilitarà extraordinàriament la seua difusió, especialment entre aquelles persones que, per raó d’edat o de procedència, resten excloses de la transmissió generacional tradicional i, alhora, es troben exposades a la pressió anivelladora del sistema educatiu.

Català estàndard i pallarès no són res més que dues cares de la mateixa moneda: la llengua catalana en la seua totalitat, en la seua immensa riquesa de matisos i possibilitats inesgotables d’expressar conceptes, idees, sensacions i sentiments.