Un petit taller de Caregue, a la Vall d'Àssua, fabrica joies per a pastors i tots aquells que estimen les muntanyes

Arracades de vaques, collars amb un ganxo o anells amb la flor de neu són algunes de les peces que fa Clàudia Bellera
Pla mig de la Clàudia Bellera treballant al seu taller de Caregue, al Pallars Sobirà el 2 d'agost del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Clàudia Bellera treballant al seu taller de Caregue, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

A Caregue, un poble d'una quinzena d'habitants del Pallars Sobirà, la Clàudia Bellera, hi té un petit taller de joies on confecciona artesanalment tot allò que veu per la finestra; vaques, ovelles, tractors, flors o muntanyes. La inspiració li arriba del que ha vist de petita a casa i de tot el que l'envolta. Va començar amb anells, arracades o collars de les muntanyes properes (Montsent de Pallars o Montorroio) i de seguida li van començar a arribar encàrrecs de la Pica d'Estats o els Encantats. Dins el món ramader català Clàudia Bellera ja és un referent per tot aquell que vol una joia. N'ha fet de tractors, cròtals d'animals, ganxos de pastor, ovelles o vaques. S'han convertit en joies que llueixen ramaders i ramaderes de tot Catalunya.

Aquesta joiera pallaresa treballa a 1.175 metres d'altura i és en aquest entorn on s'inspira a l'hora de fer les joies. A l'hivern els flocs de neu que veu per la finestra del taller i a l'estiu les carlines, les flors de neu o les papallones. I durant tot l'any els ramats d'ovelles xisquetes, les vaques brunes, les cabres pirinenques i tot allò relacionat amb el món ramaders com cavalls, porcs, gallines o galls.

Detall d'un penjoll en forma de carlina que està confeccionant la Clàudia Bellera el 2 d'agost del 2021. (Horitzontal)
(Foto: Detall d'un penjoll en forma de carlina que està confeccionant la Clàudia Bellera /Marta Lluvich)

La fauna salvatge també inspira a la Clàudia que fins hi tot té una secció reservada a la fauna salvatge: isards, llúdrigues, marmotes, banyes de daina o de cérvol.

Les peces més representatives de la seva col·lecció les té en estoc perquè tenen bona sortida, però moltes altres les fa per encàrrec. Bellera ha explicat que ha fet tota mena d'eines del camp, gossos pastors o algun animal concret. Els clients li envien imatges del seu animal preferit, un cavall, una ovella o un toro i ella ho converteix en joia per poder-lo lluir.

Algunes de les vendes les fa al seu petit taller però moltes altres a través de les xarxes socials. Assegura que vendre per Internet li ha permès rebre comandes de tot Catalunya i de molts punts de l'estat espanyol.