MEDI AMBIENT

El Parc Natural de l'Alt Pirineu divulga la glacera de la Noguera Pallaresa, la més extensa al sud de la serralada

Feia 63 quilòmetres de longitud i 600 metres de gruix i anava des del Pla de Beret fins a gairebé Sort
Pla general de dos persones mostrant el pòster sobre la glacera de la Noguera Pallaresa que ha editat el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Imatge del 5 de febrer del 2021. (horitzontal)
photo_camera Pla general de dos persones mostrant el pòster sobre la glacera de la Noguera Pallaresa que ha editat el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Imatge del 5 de febrer del 2021. (horitzontal)

El Parc Natural de l'Alt Pirineu vol reivindicar el seu passat glacial i per fer-ho ha editat un pòster que reprodueix l'extensió de la glacera més important del sud dels Pirineus, la de la Noguera Pallaresa, que va arribar al seu màxim fa més de 40.000 anys, amb 63 quilòmetres de longitud i 600 metres de gruix. La glacera anava des del Pla de Beret fins a gairebé Sort. Havia arribat a tenir un gruix màxim de 730 metres a Bonabé, 600 a Esterri d'Àneu i 365 a Llavorsí. El pòster permet descobrir altres curiositats, com ara la formació de l'estany de la cubeta d'Esterri d'Àneu. Aquest estany va arribar a ser el més gran del sud dels Pirineus, amb 6,5 km de longitud i 400 m de profunditat.

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu ha explicat que l'objectiu d'aquest pòster de 70 x 100 centímetres és apropar a la ciutadania el passat glacial que ha marcat per sempre la seva geomorfologia. L'objectiu és que els guies tinguin una eina per promoure la descoberta del patrimoni natural amagat en el modelatge de les valls, els circs, i els estanys d'alta muntanya. Garriga ha afegit que també és important explicar l'origen i com ha influït en el paisatge actual l'evolució de les glaceres ara fa milers d'anys.
Pla general de, Josep Ventura, expert en geomorfologia glacial del Parc Natural de l'Alt Pirineu mostra on estava la glacera de la Noguera Pallaresa a l'altura d'Esterri d'Àneu. Imatge del 5 de febrer del 2021. (horitzontal)(Foto: osep Ventura, expert en geomorfologia glacial del Parc Natural de l'Alt Pirineu mostra on estava la glacera de la Noguera Pallaresa a l'altura d'Esterri d'Àneu /Marta Lluvich)

El material consisteix en un pòster de 70 x 100 cm que reprodueix l'extensió de la glacera més important del sud dels Pirineus, la del Noguera Pallaresa, que va arribar al seu màxim fa més de 40.000 anys, amb 63 km de longitud i 600 m de gruix, des del Pla de Beret fins a gairebé Sort. La glacera del Noguera Pallaresa havia arribat a tenir un gruix màxim de 730 m a Bonabé, 600 m a Esterri d'Àneu i 365 m a Llavorsí.

Aquest material s'ha elaborat a partir d'estudis recents incloent també dades procedents de treballs previs realitzats per diversos grups investigadors, i l'ha coordinat Josep Ventura, expert de referència en geomorfologia glacial del Parc Natural. Es nodreix també de l'Inventari de llocs d'interès geomorfològic del Parc Natural de l'Alt Pirineu, publicat el 2010.

Ventura ha explicat que s'ha cartografiat i marcat els límits d'aquesta glacera i veure amb quines altres glaceres s'ajuntava la de la Noguera Pallaresa, per exemple la de la Vall Ferrera. Ventura ha afegit que també s'han cartografiat altres glaceres que van quedar situades a cotes més altes com les del Salòria, Massís de l'Orri o Llessui. El pòster dona a conèixer quines zones estaven ocupades per glaceres i quines no fa milers d'anys.

Pla mig de dos persones mostrant el pòster que ha editat el Parc Natural de l'Alt Pirineu sobre la glacera de la Noguera Pallaresa. Imatge del 5 de febrer del 2021. (horitzontal)
(Foto: Marta Lluvich)

El que ara és el Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'alta conca de la Noguera Pallaresa, va estar ocupada per importants glaceres al llarg de diferents períodes glacials del Quaternari. Ventura, pujat a una pedra de granit, ha explicat que de l'últim període es conserven la majoria de morfologies i dipòsits, facilitant el seu estudi i la reconstrucció de la seva extensió. Durant el Darrer Màxim Glacial, d'edat anterior a 40.000 anys, s'han identificat 65 glaceres ocupant una superfície de 796,9 Km2. La glacera de la Noguera Pallaresa, va ser la més extensa del vessant Sud dels Pirineus.

Posteriorment al Darrer Màxim Glacial s'identifiquen diverses fases glacials amb importants avenços retrocessos de les glaceres fins als 18.000-20.000 anys on s'inicia la Deglaciació.

Els pòsters es distribuiran gratuïtament a centres educatius i el col·lectiu de guies. Els particulars o establiments turístics que el vulguin, el podran aconseguir gratuïtament en algun dels punts informatius del Parc Natural.

Un nou Centre per descobrir la geologia del Parc

El pòster que ara s'ha editat també formarà part de la documentació gràfica sobre el patrimoni geològic del Parc Natural que s'està organitzant en col·laboració amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i que s'ubicarà al futur Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió, municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà. Aquest Centre funcionarà com a punt d'informació especialitzat, amb itineraris i lIocs d'interès geològics (LIGs) durant la temporada d'estiu, de juny a setembre, a partir d'aquest estiu.

El nou Centre s'ubicarà al costat del Jardí de Roques, el primer museu a l'aire lliure de Catalunya per treure profit de la geologia del Parc, inaugurat el 2018, en aquest indret emblemàtic, Rubió, a 1.687 metres d'altitud.

Més a Pallars Sobirà