23.01.2022 |
Viure als Pirineus

Paquita Sitzer i fills d’evadits jueus participen en un documental sobre “Perseguits i salvats”

El rodatge es fa a diferents punts de les rutes senyalitzades per la Diputació de Lleida i el president de l’ens es reunirà amb tots ells aquest dimecres al Pallars Sobirà

Joan-Reñé-Projecte-Perseguits-Salvats-001
Tavascan és un dels pobles de la ruta dels evadits.
Paquita Sitzer i fills d’evadits jueus participen en un documental sobre “Perseguits i salvats”

Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, juntament amb la seva filla Elizabeth Lissman, i els fills i néts de refugiats jueus que durant l’Holocaust es van veure obligats a fugir pel Pirineu de Lleida participaran en un documental internacional de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i la Diputació de Lleida.

Tots ells es trobaran al Pirineu i es reuniran amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i amb el conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, aquest dimecres, 16 de novembre a les 12:30 hores a l’Hotel Pessets de Sort.

La Diputació de Lleida col·labora en el rodatge d’aquest documental que recorre els escenaris de l’evasió dels refugiats jueus durant l’Holocaust pel Pirineu amb una de les protagonistes d’aquells fets i amb els fills i néts d’altres fugitius dels nazis.

L’enregistrament del documental s’ha fet aquests dies al Pirineu i compta amb la participació de Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que ha arribat acompanyada de la seva filla Elizabeth Lissman, a qui mostra els escenaris de la seva fugida a través de la Val d’Aran.

També participaran al documental Paul Gans, fill d’Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win; i Raphael i Alice Ekman, nets d’Adolphe Ekman. Tots ells descobriran els camins, els paratges i els pobles per on els seus avantpassats van aconseguir fugir de la persecució i de l’Holocaust.

El rodatge s’ha fet seguint les rutes que van recórrer els protagonistes per la Val d’Aran i el Pallars Sobirà.

El documental està basat en el projecte “Perseguits i salvats”, nom amb què la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d’evasió de persones jueves que fugien de l’Holocaust durant la II Guerra Mundial.

Els protagonistes del documental són:

1.    Françoise Bielinsky, Paquita Sitzer (París, 1937). Viu a Caracas (Veneçuela). Creuà els Pirineus junt als seus pares i el seu germà l’octubre de 1942. Després de passar per Espanya s’establiren a Veneçuela. L’any 2015 va ser la protagonista de la inauguració d’una de les rutes del projecte “Perseguits i Salvats”.

2.    Paul Gans. Fill d’Alexander Gans, jueu d’origen holandès evadit pel Pirineu de Lleida a finals de 1943. Després d’abandonar la Península Ibèrica s’establí a Anglaterra.

3.    Robert Jurgen van Win (Holanda, 1957). Fill de Robert Van Win, jueu d’origen holandès evadit pel Pirineu de Lleida al maig de 1944. Posteriorment, s’establí al llavors Protectorat Britànic de Palestina. Jurgen és músic i viu a Tel-Aviv (Israel).

4.    Raphael Ekman. Nét d’Adolphe Ekman (França, 1925) fugitiu dels nazis la primavera de 1944 a través del Pirineu de Lleida (Alòs d’Isil, Sort, Lleida). Raphael actualment viu entre París i Barcelona.

5.    Alice Ekman. Néta d’Adolphe Ekman (França, 1925) fugitiu dels nazis la primavera de 1944 a través del Pirineu de Lleida (Alòs d’Isil, Sort, Lleida). Actualment viu a París.

6.    Elizabeth Lissman. Filla de Paquita Sitzer. És consultora de recursos humans i viu a New Jersey (EUA). Arriba al Pirineu de Lleida per conèixer de la mà de la seva mare els escenaris de la fugida dels seus familiars.

Paquita Sitzer i fills d’evadits jueus participen en un documental sobre “Perseguits i salvats”
Comentarios