El Govern ha aprovat aquest dimarts en sessió de Consell Executiu “les bases de l’Estratègia per a la dinamització territorial". Aquesta estratègia té com a finalitat generar oportunitats a través de l’activitat econòmica i la implicació compartida de les zones de Catalunya afectades per la desocupació, l’envelliment de la població i el despoblament rural, segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.
El Pallars Sobirà, primer territori
La portaveu del govern i consellera Meritxell Budó ha avançat que el primer territori proposat per treballar en la implementació de l’Estratègia de dinamització, serà el Pallars Sobirà, en línia amb el compromís assolit pel president Quim Torra amb el consell comarcal i alcaldes, en la reunió de l’11 d’abril passat al Palau de la Generalitat. Una reunió en la qual es va parlar de futures inversions, infraestructures i actuacions de desenvolupament econòmic al Pallars Sobirà i en la qual el president va expressar la seva col·laboració i compromís amb aquest territori.
Es realitzarà, conjuntament amb cada territori, un diagnòstic compartit sobre les principals problemàtiques i es treballaran conjuntament i de forma bilateral les possibles solucions que els permetin créixer econòmicament, diversificar la seva economia local i la millora del nivell de vida i de l’ocupació.
Aquesta mesura forma part del marc estratègic “Un país d’oportunitats, un país viu” de la Secretaria d’Administracions Locals, que té com a objectiu enfortir la cohesió social i territorial a través del treball amb el món local.
Per dur a terme aquesta tasca, el Govern ha aprovat la creació d’una comissió per a l’Estratègia de dinamització territorial amb l’objectiu de fer un pas endavant la coordinació de les polítiques públiques de la Generalitat relacionades amb el desenvolupament local i la competitivitat territorial i poder-les implementar d’acord amb els principals actors territorials públics i privats
La Comissió, coordinada pel Departament de la Presidència, la integraran representants dels departaments d’Economia; Educació; Salut; Territori i Sostenibilitat; Cultura; Treball, Afers Socials i Família; Empresa i Coneixement; Polítiques Digitals i Administració Pública; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i elaborarà un informe anual que serà emès al Govern. Es tracta de tots els departaments del Govern que, entre les seves funcions, tenen el desplegament de polítiques de desenvolupament territorial amb impacte socioeconòmic.