OFICIS TRADICIONALS

Les Olimpíades pallareses recuperen feines de pagès que estan desapareixent

Asclar llenya, dallar o fer un paller són les principals proves de la competició.
Olimpiades pallareses 1
photo_camera Dos participants de les Olimpíades pallareses portant paques d'herba / CEDIDA

La segona edició de les Olimpíades pallareses se celebrarà aquest dissabte dia 15 a Ainet de Cardòs (Pallars Sobirà). Es tracta d'una competició que vol recuperar feines de pagès que estan desapareixent per la mecanització del camp. L'organitzador de les Olimpíades pallareses, Cinto Ticó, ha explicat que entre les principals proves que hauran d'afrontar els equips destaca: dallar un tros d'herba, asclar troncs de llenya amb mall o fer un paller amb bales d'herba. Ticó ha dit que els jutges de les proves seran persones que havien fet aquests oficis o els coneixen bé i la majoria dels participants segurament serà la primera vegada que els fan.

Olimpiades pallareses 2
Un dels participants a les Olimpiades pallareses de 2023, asclant llenya / CEDIDA

Ticó ha explicat que les Olimpíades pallareses van néixer a Ainet de Cardós, al municipi d'Esterri de Cardós, però que la voluntat és que a partir d'ara sigui una prova itinerant i es celebri cada any a un municipi diferent del Pallars Sobirà. Per això, ha fet una crida a tots aquells interessats a presentar candidatura per acollir la prova.

Olimpiades pallareses 3
Un equip estirant un tractor, una de les proves de les Olimpídes pallareses / CEDIDA

Els equips són mixtos i estan formats per sis persones. Les proves combinen aspectes tècnics i físics. De moment hi ha tres equips inscrits i esperen que fins dissabte aquesta xifra augmenti.