GASTRONOMIA I CULTURA

Neix una associació que reivindica el formatge de pastor elaborat per petites formatgeries amb ramat propi

L'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans identificarà el producte que elaboren amb un segell
Pla mig de la pastora i formatgera Mònica Balaguer mostrant un tall de formatge elaborat amb la llet de les seves cabres a València d'Àneu. Imatge del 5 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera La pastora i formatgera Mònica Balaguer amb el ramat a València d'Àneu /Marta Lluvich

L'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans ha nascut recentment amb la voluntat de reivindicar el formatge de pastor. Es tracta d'aquell formatge que elaboren petites formatgeries, a partir de la llet del propi ramat que pastura diàriament. Mònica Balaguer, formatgera de València d'Àneu (Pallars Sobirà), ha explicat que amb l'Associació volen reivindicar un producte, però també defensar l'ofici, donar-lo a conèixer i valorar tot el que hi ha darrere dels formatges. Per ser associat han limitat la mida de les explotacions a 60 vaques i 500 en el cas de cabres o ovelles així com que el titular de l'explotació i de la formatgeria sigui la mateixa persona. L'Associació identificarà els seus formatges amb una etiqueta.

Pla mig de la Mònica Balaguer, pastora i formatgera a la granja on guarda el seu ramat de cabres. Imatge del 5 d'octubre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Mònica Balaguer, pastora i formatgera a la granja on guarda el seu ramat de cabres / Marta lluvich)

Actualment són uns vint-i-cinc socis, la majoria de Catalunya, però ja compten amb algun soci del Baix Maestrat (País Valencià). No descarten incorporar socis de la Catalunya Nord o les Balears.

Per ser soci de l'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans es necessita tres avals de persones o entitats que demostrin que es compleixen els tres requisits que es demanen: que el titular de l'explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona, garantir un mínim de quatre hores de pastura al dia dels animals i ser una explotació petita amb un màxim d'animals.

Balaguer ha explicat que des de l'Associació volen treballar per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar, transferir i disseminar coneixement respecte a l'activitat primària i a l'elaboració de formatges artesans, naturals i fets a partir de la llet del propi ramat.

Pla general d'una pastora portant a pasturar el seu ramat de cabres a València d'Àneu, al Pallars Sobirà. Imatge del 5 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
(Foto: Una pastora portant a pasturar el seu ramat de cabres a València d'Àneu, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich)

Tots els socis creuen en el valor i el caràcter d'un producte fet a través d'un procés artesà, tradicional i en la importància de conservar un model ramader de petites explotacions, extensives. Per aquest motiu el compromís de l'Associació Formatges de Pastor a limitar la mida de les explotacions.

La formatgera de València d'Àneu defensa el paper de la petita pagesia en la conservació del territori. Balaguer ha dit que el maneig extensiu del bestiar acaba donant a la llet amb la qual elaboren els formatges unes propietats úniques. Aquesta llet transmet a través de cada formatge el paisatge, la vegetació o l'estació de l'any, ha sentenciat Balaguer.