CAMINS

El Museu de Camins programa durant l'agost una desena de propostes culturals a l’aire lliure

Des del 15 de juliol al 28 d’agost el Museu de Camins programa set activitats al Despoblat de Santa Creu de Llagunes, juntament amb l’espectacle teatralitzat Volta pels camins de la Vall de Siarb amb l’Esperanceta, visites guiades als vestigis de la Guerra Civil de Vilamur i un espectacle itinerant pels camins
Museu de Camins Camps de Treball
photo_camera El Museu de Camins programa durant l'agost una desena de propostes culturals a l’aire lliure

Aquest divendres 15 de juliol el Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes, la sala principal del Museu de Camins, obrirà la temporada d’estiu amb l’espectacle teatralitzat de l’Esperanceta de Casa Gassia (11:00 h). Aquesta serà la primera de les set propostes artístiques que aquest estiu el Museu de Camins programarà a la sala principal d’aquest museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb (municipi de Soriguera) al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Juntament amb les visites teatralitzades de l’Esperanceta (divendres 15 i 22 de juliol a les 11 h), el Despoblat de Santa Creu de Llagunes es podrà descobrir i visitar al so de la música, la veu, el moviment, el circ, el joc o l’observació d’estels. Més enllà d’aquesta “sala medieval”, el Museu de Camins també ofereix visites guiades als vestigis de la Guerra Civil de Vilamur (dimecres i dissabtes de juliol i agost a les 17:30 h), organitza l’espectacle teatralizat Volta pels camins antics de la Vall de Siarb de la mà d’Esperanceta de Casa Gassia (divendres 15 i 22 de juliol a les 12:30 hores) i acollirà el diumenge 17 de juliol a les 18:30 h un espectacle itinerant que tindrà lloc a Llagunes, un esdeveniment creat en el marc del projecte Hestia, Belonging through Community Theatre de Pirineus Creatius.

EsperancetaDEspoblat02
Espectacle teatralitzat de l’Esperanceta de Casa Gassia

En el seu tercer estiu d’activitat, el Museu de Camins, gestionat per l’Associació País de Terra Roia, diversifica l’oferta cultural a les diverses sales del museu per tal d’arribar a un públic més ampli i divers. A la sala principal del museu, el Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes, un jaciment arqueològic situat a 1628 metres d’alçada, del 15 de juliol al 28 d’agost es realitzaran visites guiades a càrrec de Voliaina Gestió Cultural, de dimarts a dissabte en horari de matí (11:30 h) i tarda (18 h) i diumenge en horari de matí (11:30 h). Juntament amb aquesta visita clàssica, per aquells que vulguin un toc d’humor, cabaret pagès i ironia l’Esperanceta de Casa Gassia farà dues visites teatralitzades el divendres 15 i 22 de juliol a les 11 h; per aquells que prefereixin endinsar-se en l’època medieval els dissabtes 23 i 30 juliol i 6, 13, 20 i 27 agost a les 18:30 h es realitzaran sis sessions de recreacions històriques de la ma de la companyia Comedy Tours; per aquells que vulguin descobrir els estels i escoltar les llegendes que amaguen, observació del cel nocturn amb Les nits al Despoblat (dissabte 23 i 30 de juliol a les 22 h i dissabtes 20 i 27 d’agost a les 22:30 h), i per aquells que vulguin recrear-se en el joc i la descoberta, una nova activitat d’aventura, L’enigma Santa Creu: un Scape Mountain en plena natura (divendres 5, 12, 19 i 26 d’agost a les 17 h i dissabtes 6, 13, 20 i 27 d’agost a les 11 h). 

CartellEstiu_low

Espectacles inèdits i fets a mida

A part d’aquestes activitats, el Despoblat de Santa Creu de Llagunes acollirà dos espectacles inèdits molt especials: el divendres 29 de juliol (19 h) tindrà lloc l’espectacle de veu, música i moviment Ple de buit amb el trio C15 i el divendres 19 d’agost (19 h) l’espectacle de música i malabars “Emmedievalats” amb Els joglars de la bota. Aquests dos espectacles, han rebut el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, pretenen convertir aquest jaciment arqueològic en un escenari efímer per a actuacions artístiques diverses i és que l’espai és un dels més espectaculars del Pallars Sobirà d’on gaudir d’un vespre cultural.

A part d’aquests dos espectacles, el Museu de Camins també acollirà el proper diumenge 17 de juliol a les 18:30 h un espectacle itinerant pels camins de l’entorn de Llagunes que acabarà amb un sopar-pícnic comunitari; l’espectacle s’emmarca dins del projecte Hestia, Belonging through Community Theatre, un projecte liderat per Pirineus Creatius i que es fa conjuntament amb les companyies Crooked House Theatre Company d’Irlanda i Creative Youthland de Grècia.

Els camps de treball: els caus i esplais fan servei al Pirineu

A part de les activitats lúdiques i culturals el Museu de Camins acull des de finals de juny camps de treball on joves i adults fan tasques de recuperació i manteniment de camins antics i murs o empedrats de pedra seca a l’entorn de Llagunes, Vilamur, Llavaners i Tornafort. El Museu de Camins enguany té confirmats més de 15 caus i esplais i grups internacionals que participaran en aquest projecte col·lectiu i participatiu, un projecte que pretén crear un espai a la Vall de Siarb amb una xarxa íntegra de camins mantinguts i recuperats a través dels quals el visitant es pot submergir en la vida rural i als seus ritmes, als usos i les tècniques constructives i a les històries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu.

Des de l’any 2016 més de 430 voluntaris i voluntàries d'arreu de Catalunya i del món han participat en els camps de treball de recuperació de camins antics, cosa que ha significat aconseguir tenir a la Vall de Siarb una xarxa de senders practicables de més de 250 quilòmetres.

Camí dels Vinyals
Camí dels Vinyals

Una reserva de senders única al Pirineu

Des del respecte i l'estima cap a la història i la natura, el Museu de Camins ofereix una proposta comunitària i col·laborativa a l'aire lliure per gaudir, aprendre i conèixer els valors del territori. El Museu de Camins ofereix visites organitzades al patrimoni cultural i natural de la Vall de Siarb i també posa a l’abast múltiples rutes i itineraris per a tots els públics consultables a través de la seva pàgina web (https://www.museudecamins.com/visites-autoguiades/) i wikiloc (https://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=7860976).

La xarxa de col·laboradors

El Museu de Camins és possible gràcies a la suma d’esforços d’institucions i entitats: l’Associació País de Terra Roia, gestora del projecte, treballa estretament amb l’Ajuntament de Soriguera i l’Associació Balmes Blancs i rep el suport de la Fundació Carulla, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l'Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, entre d’altres. Tots ells han unit de nou esforços per tal d’ampliar l’oferta cultural i senderista d’aquest vall del Pallars Sobirà.

Al mateix temps, les activitats de descoberta del Despoblat de Santa Creu han rebut el suport de la Generalitat de Catalunya a través de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, subvencions cofinançades amb el programa de desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

comentaris