25.09.2022 |
Viure als Pirineus

ACTIVITATS D'ESTIU

El Museu de Camins presenta les activitats d’estiu per conèixer el patrimoni cultural i natural de la Vall de Siarb

Enguany el Museu de Camins es podrà visitar mitjançant les visites teatralitzades i guiades a diferents espais històrics de la Vall de Siarb així com també a través de les múltiples rutes i itineraris marcats que hi ha per aquest entramat de camins antics
EsperancetaCamins
'Volta pels Camins amb l’Esperanceta' / museudecamins.com
El Museu de Camins presenta les activitats d’estiu per conèixer el patrimoni cultural i natural de la Vall de Siarb

Aquest estiu el Museu de Camins, un museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà), proposa un seguit d’activitats per gaudir i descobrir el patrimoni cultural i natural inserit en aquesta vall del Parc Natural de l’Alt Pirineu així com un seguit de rutes per gaudir i descobrir el territori a través dels camins antics que, des de l’any 2016, s’han anat recuperant en camps de treball a on hi han participat centenars de voluntaris i voluntàries d’arreu de Catalunya i internacionals. Dins del Museu de Camins es poden visitar diversos espais d’interès cultural i històric com el Despoblat de Santa Creu de Llagunes o els búnquers i les trinxeres de Vilamur o realitzar excursions i rutes temàtiques per la xarxa de camins
antics recuperats de la Vall de Siarb.

Per tal de donar més visibilitat al patrimoni històric i cultural del municipi de Soriguera i mostrar la relació històrica entre les comunitats humanes del Pirineu i el seu medi físic i natural al llarg del temps, l’Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació País de Terra Roia, l’Associació Balmes Blancs, juntament amb Voliana Gestió Cultural i Esperanceta de Casa Gassia, han unit de nou esforços per tal d’ampliar l’oferta amb un seguit d’activitats que permeten al visitant conèixer de primera mà el patrimoni cultural i natural de la Vall de Siarb:

CamiRacons

Visites guiades al Despoblat de Santa Creu de Llagunes. A través de les visites guiades descobriràs el jaciment arqueològic medieval excavat en alçada més gran de Catalunya. Es pot visitar del 15 de juliol al 29 d'agost (ambdós inclosos) de dimarts a dissabte a les 11:00 | 12:30 | 16:30 i 18:00 h i diumenges a les 11:00 i 12:30 h (Preu general: 6 € | Reduïda -menors de 13 anys-: 3 €). Cal fer reserva per telèfon 654 79 88 96 o en l’horari de la caseta del Parc situada al km. 260 de la N-260 del port del Cantó*.


Visites teatralitzades al Despoblat Santa Creu de Llagunes. De la mà de l’Esperanceta de Casa Gassia pots realitzar una visita teatralitzada amb el més autèntic cabaret pagès. Aquestes visites tenen lloc el divendres 23 de juliol i el 6, 13, 20 i 27 d'agost a les 11:00 h (Preu: 9 € | Reduïda: 5 €). Cal fer reserva prèvia al telèfon 654 79 88 96.


Visites als búnquers i trinxeres de Vilamur. Els búnquers i trinxeres del Tossal de Vilamur són un dels vestigis més importants que ens ha deixat el pas del front de guerra al Pallars Sobirà. Visitant aquest emplaçament podràs conèixer aquest episodi de la nostra història. Properament informarem dels horaris de les visites als búnquers que es duran a terme al mes d’agost. (Preu general: 6 € | Reduïda: 3 €). Cal fer reserva per telèfon 636 42 44 65.

VisitesGuiadesDespoblat
Les nits al Despoblat. Observació d’estels i narració de llegendes a 1628 metres d’alçada, així com observació de la lluna plena en un dels indrets on la qualitat de foscor és excel·lent (properament el Parc Natural de l’Alt Pirineu serà designat com a Punt de Referència de la Qualitat Lumínica). Una oportunitat única per descobrir el nostre cel i les històries que s’hi amaguen. L’observació d’estels i llegendes tindrà lloc el dissabte 10 de juliol (22:30 h) i el dissabte 7 d’agost (22 h) i l’observació de la lluna plena tindrà lloc el dissabte 24 de juliol i el dissabte 21 d’agost (22 h). (Preu general: 10 €). Cal fer reserva per telèfon 654 79 88 96.

EsperancetaCamins
Juntament amb aquestes activitats guiades, el Museu de Camins ofereix altres opcions per descobrir aquest entorn. D’una banda, existeixen múltiples rutes que et conduiran per l’entramat de camins antics que s’ha recuperat en part mitjançant els camps de treball que anualment s’organitzen en aquest indret i també amb les actuacions del servei de manteniment del Parc Natural. Una de les rutes més destacades és la ruta “El Front en 360 graus” que connecta les posicions republicanes situades a la Serra de Sant Quir amb les posicions franquistes de Vilamur (enllaç de la ruta a Wikiloc). També aquest estiu, i per segon any consecutiu, es realitzarà l’activitat  ‘Volta pels Camins amb l’Esperanceta‘, una volta pels camins antics de l’entorn de Llagunes de la mà d’Esperanceta de Casa Gassia amb narració de curiositats i històries viscudes, així com fent esment a les peculiaritats de l’entorn en el qual ens trobem. Les visites teatralitzades es duran a terme els divendres 6, 13 i 20 d’agost a les 12:30 h (Preu general: 9 € | Reduïda: 5 €).

Finalment, el Museu de Camins també ha creat altres activitats per descobrir aquest entorn natural i posa a disposició dues gimcanes per les poblacions de Llagunes i de Sort, activitats autoguiades per a grups que va crear l’entitat Balmes Blancs.

El Museu de Camins presenta les activitats d’estiu per conèixer el patrimoni cultural i natural de la Vall de Siarb
Comentarios