PALLARS SOBIRÀ

La manca de nevades "beneficia" Tavascan

Els pocs dies de nevades d'aquesta temporada estan beneficiant, paradoxalment, l'estació d'esquí de Tavascan. Enguany pràcticament no han tingut problemes per garantir l'accés a l'estació i això ha fet créixer el nombre de clients respecte a anys anteriors.

 

L'escassedat de nevades sol ser el principal maldecap de les estacions d'esquí. Aquesta temporada, justament, no està sent especialment bona pel que fa a les precipitacions -temporal Glòria a banda- i algunes estacions de l'Alt Pirineu estan començant a patir. Tot i això, no tot són males notícies, i és que aquesta situació de bonança climatològica està beneficiant especialment a una estació, la de Tavascan, al Pallars Sobirà.

L'estació -que ofereix pistes d'esquí alpí i un circuit de nòrdic- està força allunyada dels nuclis de població de l'entorn (a 10 quilòmetres de Tavascan i a 30 de Llavorsí). A més, l'accés des del nucli de Tavascan es fa a través d'una pista asfaltada plena de corbes i amb molt desnivell, de titularitat municipal. Tot plegat fa que, els hiverns de fortes nevades, l'estació es vegi obligada a tancar molts dies, ja que es fa molt complicat garantir-hi l'accés amb seguretat. En aquest sentit, el fet que la mateixa estació sigui de titularitat municipal fa que els recursos per poder netejar-ne els accessos i l'aparcament siguin limitats.

Enguany, però, l'estació ha viscut pocs episodis de nevades intenses i això, paradoxalment, els està ajudant. En aquest sentit, el cap d'Explotació de l'estació, Víctor Perisé, explica que "aquí, tenim el problema que tradicionalment hi neva molt i això genera importants problemes a la carretera i a l'aparcament. Amb la bonança d'aquesta temporada, però, estem tenint la carretera neta gairebé cada dia, l'accés és segur i això fa que la gent tingui més ganes de pujar a esquiar".

Tot i que encara no disposen de xifres exactes, Perisé assegura que, de moment, enguany estan tenint més clients que l'any passat. L'increment s'ha notat especialment durant les festes de Nadal. Just abans van rebre algunes nevades que els van permetre obrir la part d'esquí alpí i també la de nòrdic. Això els va convertir en una de les poques estacions d'esquí nòrdic oberta a l'Alt Pirineu, ja que la resta van patir força fins a l'arribada del Glòria. El fet que les nevades s'aturessin abans de festes, però, els va ajudar força atreure clients durant aquelles dates. "Enguany hem tingut molta més gent que fa dos anys per Nadal", explica Perisé, que matisa que la comparació no es pot fer amb l'any passat perquè l'estació no va obrir per festes.
Esquiadors a la part baixa de Tavascan (G.L.)
Pel que fa a les primeres setmanes d'aquest 2020, explica que "al gener sempre costa arrencar, però ja portem aquests dos primers caps de setmana de febrer que han estat força animats".

Horari de primavera per les altes temperatures
Tot i beneficiar-se d'aquesta bonança, però, l'estació s'ha hagut d'adaptar a la manca de precipitacions i a les altes temperatures, i ha decidit avançar l'horari de primavera. Això vol dir que en comptes de tancar a les 16h, mentre no hi hagi noves nevades el domini tancarà a les 14h. D'aquesta manera, els operaris tindran més temps de tractar la neu, que a cotes baixes comença a veure's afectada per la calor.