EQUIPAMENTS CULTURALS

Lluís Llobet deixa el Centre d'Art i Natura de Farrera en mans de Fien Groffils i Albert Baldomà

Amb la implicació de l’ajuntament de Farrera, de veïns i d’amics, i la gestió de Cesca Gelabert i Lluís Llobet, el Centre va començar a funcionar l’any 1995.
photo_camera Lluís Llobet i Martí a Farrera / govern.cat © David Ruano

Relleu al capdavant del Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera, al Pallars Sobirà. Lluís Llobet i Martí, que ha estat més de 25 anys a la direcció d'aquesta institució cultural pallaresa, s'ha jubilat i ha passat el relleu a la belga Fien Groffils, activista i gestora cultural que viu des de fa set anys al poble d’Alendo, i a l'actor i director, Albert Baldomà, veí de Farrera des del 2021.

Una residència de treball per a artistes i investigadors

El Centre d’Art i Natura de Farrera és una residència de treball per a artistes i investigadors d’arreu del món. De titularitat municipal, el servei està gestionat per l’associació sense ànim de lucre, els Amics del CAN. Situat al poble de Farrera (25 habitants i 1360 m), el Centre d’Art i Natura de Farrera gaudeix d’un entorn privilegiat i tranquil ideal per a la reflexió, la inspiració i la creativitat. Sigui individualment o en grup, al CAN s'hi troba bon ambient de treball i condicions adequades per a la realització de projectes creatius o d’investigació.

El CAN ha rebut a creadors com: Francesc Parcerisas, Rebekah Clarckson, Alexandra Laudo, Bianca Siu Davies, Jaume Cabré, Manel Forcano, Paul Leech, Colom Tóibín, Dolors Udina, Eulàlia Valldosera, Nicola Lefanu o Feliu Formosa, per citar-ne només alguns. 

A més del servei de residència, el Centre d’Art i Natura (CAN) també programa beques i intercanvis, cursos i seminaris, exposicions del seu fons d’Art, espectacles i presentacions. A més promou i edita publicacions pròpies.

25 anys d'activitat

El centre pren forma després que Bernard i Mary Loughlin, una parella irlandesa de pas per Farrera, convencin als veïns del municipi d’iniciar el projecte. Amb la implicació de l’ajuntament, de veïns i d’amics, i la gestió de Cesca Gelabert i Lluís Llobet, el Centre comença a funcionar l’any 1995. En els 25 anys d’activitat han passat pel CAN uns 4.000 residents de Catalunya i d’arreu del món, i s’ha significat pels seus programes internacionals, els seminaris singulars, les beques i intercanvis amb altres països, els cursos, petits festivals i publicacions, la promoció de recerques regionals de muntanya, i l’oferta de programes a escolars i a creadors locals.

Lluís Llobet Premi Nacional de Cultura
Lluís Llobet amb Pere Báscones recollint el Premi Nacional de Cultura 2020 / ACN

Premi Nacional de Cultura 2020

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va reconèixer el Centre d’Art i Natura de Farrera amb el Premi Nacional de Cultura 2020. Ho va fer per la seva tasca de prop de vint-i-cinc anys com a residència de creació per a artistes i investigadors, en un entorn natural privilegiat, amb un projecte sòlid de conservació del patrimoni material i immaterial; per l’afavoriment i la divulgació de la creació, la recerca i les arts; i pel compromís amb el territori i la integració en la comunitat de l'Alt Pirineu. El centre, gestionat per una associació sense ànim de lucre, Amics del CAN, té un programa propi de cursos, seminaris i activitats que l'han convertit en un nucli d'irradiació cultural i atracció de creadors al seu voltant. El Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN) també treballa en xarxa amb altres centres de creació nacionals i internacionals.