06.07.2022 |
Viure als Pirineus

SUCCESSOS

L'incendi de les Valls d'Àneu ja afecta unes 600 hectàrees d'alta muntanya

L'orografia fa que les condicions de treball pels Bombers siguin molt complicades

INCENDI
Una avioneta fent una descàrrega d'aigua a la zona de les Valls d'Àneu
L'incendi de les Valls d'Àneu ja afecta unes 600 hectàrees d'alta muntanya

 

ACN Esterri d'Àneu .- L'incendi de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, ja porta calcinades un total de 597 hectàrees de zona de perímetre, segons les darreres dades del Cos d'Agents Rurals. El foc avança lentament durant el dia però al caure la nit es torna a obrir i crema més ràpidament. Xavier Castellarnau, sotsinspector dels Bombers, ha explicat que les complicacions del terreny sumades a les condicions meteorològiques fan que sigui complicat d'extingir. Castellarnau ha explicat que han estat ''dies durs pel que fa ahumitats'' i ha afegit que durant la nit el foc ''ha cremat intensament'' pels vents topogràfics descendents. Aquestes condicions fa que el foc es torni a obrir. La cinquantena d'efectius de bombers es transporten amb helicòpter a la muntanya per intentar combatre el foc manualment. Els mitjans aeris intenten combatre les flames amb descàrregues d'aigua.

La dificultat d'accés a la zona de l'incendi fa impossible als efectius dels Bombers fer una extinció d'atac amb vehicles d'aigua i han d'utilitzar una estratègia de contenció, desplaçant el personal amb els mitjans aeris fins a la zona de l'incendi, i a treballar amb l'ajuda d'eines manuals i foc tècnic.

L'objectiu dels efectius és ancorar el perímetre i evitar l'entrada de l'incendi al Parc Natural dels Pirineus a la Vall de Nyiri.

No obstant això, els forts pendents, inestables i amb cingleres mancades de camins, fan molt lenta i insegura la tasca amb eines mecàniques per part dels efectius. Les condicions del lloc fan que a la nit sigui impossible treballar al tractar-se de zones amb molt pendent i on les pedres fàcilment rodolen.

Jordi Palau, responsable d'Interior a l'Alt Pirineu, ha explicat que la població pot estar tranquil·la donat que el foc està lluny dels pobles. Palau ha llençat un missatge tranquil·litzador i ha dit que no hi ha tampoc cap borda o ramat d'animals que estigui en perill.

Treballant a la zona amb els Bombers de la Generalitat també hi ha bombers andorrans i per causes meteorològiques no s'han pogut incorporar efectius aragonesos, que en un principi estava previst.

L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, ha dit que aquest incendi hauria de servir per obrir un debat sobre la necessitat de fer més cremes controlades per evitar cremes descontrolades com la d'aquests dies. Cervós ha dit que per realitzar cremes controlades a alta muntanya hi ha moltes traves i els permisos es dilaten molt en el temps.

L'incendi de les Valls d'Àneu ja afecta unes 600 hectàrees d'alta muntanya
Comentarios