04.12.2022 |
Viure als Pirineus

MEDI NATURAL

L'Associació Lo Pedrís presenta recurs a l'atorgament d'un permís d'investigació minera a Baix Pallars

L'Ajuntament s'oposa al projecte i demana conèixer la valoració d'impacte ambiental
Pla general dels aiguamolls de Peramea, a Baix Pallars. (Horitzontal)
Els aiguamolls de Peramea, a Baix Pallars / Lo Pedrís
L'Associació Lo Pedrís presenta recurs a l'atorgament d'un permís d'investigació minera a Baix Pallars

 L'Associació Lo Pedrís de Baix Pallars, al Pallars Sobirà, ha presentat un recurs d'alçada a l'atorgament d'un permís a l'empresa Cobalt Rock SL per poder iniciar les investigacions mineres entre els nuclis de Peramea i Bretui. L'entitat lamenta que no s'han tingut en compte les al·legacions que ja van presentar a la sol·licitud del permís l'any 2019 i que no se'ls hagi notificat l'informe favorable que la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès. Entre els molts arguments contraris, Lo Pedrís tem que la investigació pugui afectar l'aigua de boca de Sellui i Peramea. L'Ajuntament de Baix Pallars, que també s'oposa al projecte demana conèixer la valoració d'impacte ambiental.

Al recurs d'alçada que ha presentat Lo Pedrís s'hi han adherit cinc entitats: l'Associació de Marques de Pastor, Lo Vent de Port, l'Associació Propietaris Salins de Gerri de la Sal, SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l'Ordenament del Territori) i SOS Pirineu. SIGMADOT ja es va posicionar en contra d'aquestes prospeccions i va notificar que ''no és aconsellable'' l'autorització d'explotacions mineres en la seva superfície.

Des de l'Associació Lo Pedrís ara inicien una campanya d'informació per donar a conèixer a tots els veïns del municipi el projecte i el permís que ja s'ha atorgat per investigació i prospecció minera per 2 anys al terme anomenat Peramea-Bretui. Amb els lemes 'Stop al permís de prospecció minera a Baix Pallars' i ' Prou pràctiques extractives aquí i arreu' ha arrencat la campanya informativa.

Els preocupa l'afectació als aiguamolls de Peramea, les possibles filtracions a l'aigua de boca d'alguns pobles, l'afectació a la font d'aigua salada de Gerri de la Sal i la proximitat amb l'estany de Montcortès, entre altres.

Pla general dels aiguamolls de Peramea, al Pallars Sobirà. (Horitzontal)
(Foto: Els aiguamolls de Peramea, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich)

L'Ajuntament de Baix Pallars també ha presentat recurs d'alçada i demanen ser informats. Carlota Canut diu que volen conèixer la valoració d'impacte ambiental i la documentació que acredita que no hi aquest impacte. Canut lamenta que no s'hagi tingut en compte la veu del territori. L'Ajuntament va presentar un seguit d'al·legacions argumentades pel Geoparc Orígens, donat que Baix Pallars forma part d'aquest espai, i tampoc s'han tingut en compte.

Aquesta investigació minera es vol fer als aiguamolls a tocar del poble de Peramea i punt de parada d'espècies migratòries d'ocells. Als veïns els preocupa l'impacte ambiental que puguin causar les futures prospeccions mineres. Molt a prop de la zona d'investigació hi ha l'estany de Montcortès, alimentat per aigües freàtiques en un sistema càrstic d'una fondària màxima de 30 metres i una àrea de 0,14 quilòmetres. Aquest, juntament amb el llac de Banyoles i els estanys de Basturs, són els únics llacs càrstics de Catalunya.

Al poble de Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. La mina va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l'any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'Administració.

L'Associació Lo Pedrís presenta recurs a l'atorgament d'un permís d'investigació minera a Baix Pallars
Comentarios