27.11.2022 |
Viure als Pirineus

METEOROLOGIA

L'Alt Pirineu registra la temperatura més baixa mai mesurada a la península Ibèrica

El termòmetre de l'estació meteorològica del Clot de la Llança, al Pallars Sobirà, ha baixat fins als -34,1ºC
Estacio meteorologica del Clot de la Llanca al Pallars Sobira
Estació meteorològica del Clot de la Llança, al Pallars Sobirà /PNAP
L'Alt Pirineu registra la temperatura més baixa mai mesurada a la península Ibèrica

Aquest matí de Reis ha dut a l'Alt Pirineu la temperatura més baixa que s'ha mesurat mai a la península Ibèrica des que hi ha registre d'aquest tipus de dades. Durant les primeres hores del dia, a l'estació meteorològica del Clot de la Llança, al Pallars Sobirà, a uns 2.300 metres d'alçada, el termòmetre ha arribat a marcar 34,1 graus sota zero, tal com ha informat el Parc Natural de l'Alt Pirineu a través del seu compte de Twitter.

Estació meteorològica Clot de la Llança

Aquesta temperatura supera de bon tros l'anterior rècord de temperatura mínima a Catalunya i a l'Estat a l'estany Gento el 1956, quan el termòmetre va arribar als 31 graus negatius.

L'històric rècord de fred de l'Estany Gento

Durant el mes febrer de 1956 gran part d’Europa occidental va patir una successió d’invasions d’aire fred, d’origen siberià, que van quedar registrades en els anuaris meteorològics i a la memòria de totes les persones que les van viure. Va ser l’episodi de fred més intens des de la Petita Edat de Gel, amb un impacte social i econòmic molt notable.

La primera irrupció d’aire fred es va iniciar el 2 de febrer de 1956. Les temperatures a alta muntanya van caure en picat i a l’estació meteorològica situada al costat de l'Estany Gento (Pallars Jussà), a 2.141 metres d’altura, es va assolir una temperatura mínima de -32ºC, la més baixa registrada a l'Estat espanyol des de l’inici de les observacions instrumentals.

L'Alt Pirineu registra la temperatura més baixa mai mesurada a la península Ibèrica
Comentarios