MEMORIAL DEMOCRÀTIC

L'Ajuntament de Sort instal·larà llambordes Stolpersteine en record a quatre deportats

La iniciativa sorgeix a partir del treball de recerca dut a terme per Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre
Pla tancat d'una de les deu llambordes Stolpersteine que s'han instal·lat aquest dissabte a Lleida, el 22 de maig de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Una de les deu llambordes Stolpersteine que s'han instal·lat aquest dissabte a Lleida/ Anna Berga

L'Ajuntament de Sort ha decidit iniciar el procés per demanar llambordes Stolpersteine en record del veïns del municipi que van ser deportats a camps d'extermini nazi. Segons el treball de recerca fet per Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre: 'Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme' es tenen documentades un mínim de quatre persones. Concretament són Josep Rey Pau de Castellviny, Josep Llo de Llessui, Josep Rabasa Sabarich de Sort i Manuel Baqueró Font d’Altron. La iniciativa Stolpersteine, que té com a significat "pedres amb què pots ensopegar", va néixer a Alemanya de la mà de l'artista Gunter Demnig. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín al 1996, dedicades a persones jueves residents al barri de Kreuzberg.

A Catalunya, el Memorial Democràtic impulsa les llambordes dels morts als camps de concentració i ja hi ha algunes Stolpersteine a poblacions catalanes. El primer pas per aconseguir-les és l'aprovació de la proposta per ple i elaborar una documentació sobre les persones a qui aniran dirigides. Així, està previst presentar la moció en la sessió del 13 de juliol per part de l'equip de govern de Som Poble i Junts per Sort. Com que les peces són creades de manera artesanal per l'artista, aquestes poden trigar un dos anys o més en arribar.

Les peces tenen una superfície d'uns 10×10 centímetres de llautó i en elles s'inscriu el nom, l'any de naixement i les circumstàncies de la mort de la persona a les que recorden (la majoria assassinades en camps de concentració). Aquestes llambordes normalment es col·loquen al lloc de residència d'aquestes persones o al lloc on treballaven. L'objectiu del projecte és recordar a les persones que una vegada van viure en aquelles cases, pisos o espais on ara es col·loquen.

comentaris