MEDI AMBIENT

L'Ajuntament d'Esterri de Cardós vol que Casa Bringué de Ginestarre sigui la seu de l'Agència de la Natura al Pirineu

La proposta neix del compromís del conseller Damià Calvet, de fer desplegament de l'Agència amb una estructura descentralitzada.
El paller de Casa Bringué de Ginestarre (horitzontal)
photo_camera El paller de Casa Bringué de Ginestarre/TES

L'Ajuntament d'Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà, vol que Casa Bringué de Ginestarre sigui la futura seu de l'Agència de la Natura al Pirineu. Aquest oferiment neix arran de l'aprovació de l'Agència aquest dimecres 17 de juny i del compromís del conseller de Territori, Damià Calvet, de portar a terme un desplegament de l'Agència consistent en una estructura descentralitzada ubicada als diferents territoris amb més relació amb el patrimoni natural. L'Ajuntament d'Esterri de Cardós ja s'ha adreçat a les entitats locals demanant el seu suport. El conjunt arquitectònic de casa Bringué és propietat del Departament de Territori des de l'any 2009 i hi ha un projecte d'una aula ambiental i un museu etnogràfic.

L'Ajuntament d'Esterri de Cardós creu que "la instal·lació d'aquestes oficines donaria l'impuls definitiu a aquesta casa i als projectes que hi ha al seu entorn després de més d'una dècada de paralització".

A la carta que l'Ajuntament d'Esterri de Cardós ha enviat a les entitats locals exposa que les Valls del Cardós amb els seus tres municipis (Lladorre, Ribera de Cardós i Esterri de Cardós), sempre han estat "al marge i sovint oblidades", a l'hora d'acollir organismes públics per la seva condició de "vall perifèrica". Des del Consistori es creu que aquesta Agència pot ser "l'oportunitat d'equilibrar la comarca en matèria de representació pública" i un motor de dinamització per a tota la vall.


Imatge de Casa Bringué de Ginestarre, al Pallars Sobirà. (horitzontal)
El Pallars Sobirà "hauria de ser una de les seus en el territori d'aquesta Agència", ha fet saber l'Ajuntament d'Esterri de Cardós a les altres administracions locals, tant per la seva localització al centre de la vegueria Pirineus com per "l'afectació de figures de protecció que té al seu territori".

Esterri de Cardós és el municipi més petit del Pallars Sobirà i el quart més petit de Catalunya, on la major part del seu territori està afectat amb figures de protecció i té una economia que depèn bàsicament de la ramaderia extensiva.

L'Ajuntament també fa esment "del debat i les tensions que s'han generat al voltant de la creació de l'Agència", a la comarca del Pallars Sobirà i creu que ara és el moment de passar pàgina i "participar activament en l'elaboració dels estatuts que regiran aquesta Agència i treballar perquè la seva seu al Pirineu estigui al Pallars Sobirà".

Més a Pallars Sobirà