L’estació de Port Ainé i la descoberta de l’entorn natural

unnamed
PORT AINÉ - RAQUETES DE NEU (DRETS ÒSCAR RODBAG) II
photo_camera Excursió amb raquetes a Port Ainé. Foto: Òscar Rodbag.

Durant els mesos de fred, el Pallars ofereix multitud d'activitats de natura gràcies a la seva ubicació. El territori amaga tresors incomparables de gran valor natural i paisatgístic i les estacions de muntanya gestionades per FGC esdevenen la millor manera de poder descobrir-los. Un d’ells és el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que és el parc natural més gran de Catalunya i que tots aquells que visitin Port Ainé el poden gaudir.

Les seves altes muntanyes, refugi d’espècies amenaçades, esdevenen un gran atractiu a nivell geològic, biològic, de flora i de fauna. Entre els seus principals interessos destaca l'estany de Certascan, l'estany glacial més extens de Catalunya, o la Cigalera de l'Obaga de Valeran, un avenç de 320 metres de profunditat i 365 metres de recorregut, i d'interès biològic.

Situat al Pirineu axial català, entre la Val d’Aran a l’oest i el Principat d’Andorra a l’est i declarat el 2003 per la Generalitat de Catalunya, compta amb gairebé 80.000 hectàrees de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Geogràficament, l’àrea protegida recorda vagament la figura d’una lluna creixent, molt irregular, amb el vèrtex meridional situat al Santuari d’Arboló, prop de Gerri de la Sal i a tocar del Prepirineu, i el vèrtex septentrional al port de la Bonaigua.

El Parc combina una gran diversitat de paisatges propis de l’alta i la mitjana muntanya pirinenques, essent els seus valors naturals rics i variats, com també els elements que formen el seu extens patrimoni cultural, fruit de l’acció humana sobre el territori. El decret de creació del Parc estableix com a objectius basics la protecció de tots aquests valors i l’establiment d’un règim ordenador adreçat al desenvolupament sostenible de tot el territori de l’espai natural.

Espais de gran valor natural

Un dels objectius principals de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) consisteix a dinamitzar el turisme i la pràctica de l’esport a espais emblemàtics de Catalunya i, d’aquesta forma, poder treballar per l’equilibri territorial. En aquest sentit, des d’FGC es treballa de valent per potenciar el respecte per la natura i el coneixement de la fauna, la flora, la geologia i el patrimoni cultural local, mitjançant elements que fomentin l’esport i les activitats a l’aire lliure. Les estacions de muntanya d’FGC i els espais naturals on estan ubicades són dos conceptes que es complementen: FGC és soci del territori i en aquest sentit les estacions de muntanya d’FGC són la porta d’entrada a diferents parcs naturals.

PORT AINÉ - TRINEU

De fet, un parc nacional és un patrimoni natural i cultural que cal respectar i conservar perquè les futures generacions també puguin gaudir del paisatge, la geomorfologia, la flora i la fauna. Per això cal tenir cura dels parcs, mantenint el seu estat actual i preservar-los de tot risc d'alteració o agressió.

Port Ainé: porta d’entrada al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Per dur a terme aquesta tasca de descoberta, el Departament de Territori i Sostenibilitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya col·laboren per dur a terme accions concretes de promoció de la natura, l’esport i les activitats a l’aire lliure, amb el respecte per la conservació de l’entorn com a eix central.

Pel que fa a l’Alt Pirineu i a l’estació de Port Ainé, el parc i l’estació són pioners a l’hora d’impulsar accions conjuntes d’aquest tipus, atès que el 2012 ja van signar acords en aquesta línia. En els propers mesos es posaran en marxa dues accions: es detallaran els termes de col·laboració per a la instal·lació d’un Ecocomptador de vehicles que accedeixen als aparcaments de l’estació de Port Ainé i la zona del Massís de l’Orri del parc natural. Es tracta d’un aparell per comptar de manera automàtica i en temps real els vehicles que accedeixen a l'estació d’esquí i a la Vall de Santa Magdalena, dins l’àmbit del parc natural.

A més, s’ha acordat crear un nou expositor amb un tall d’avet centenari, amb informació sobre l’exemplar i l’espècie derivades d’un anàlisi dendomètric de l’arbre. Es tracta d’un avet d’uns 350 anys que es va haver de tallar a la carretera d’accés a l’estació per seguretat. L’objectiu és exposar un dels talls, marcant efemèrides històriques, variacions climàtiques i de dinàmica del bosc. Aquestes dades s’obtindran a partir de l’estudi dendomètric.

Protecció de la fauna amenaçada i residus 0

Paral·lelament, les estacions d’esquí del Pallars d’Espot i Port Ainé duen a terme una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada, consistent a senyalitzar les àrees de presència d’espècies vulnerables, com el gall fer. Aquesta acció s’impulsa conjuntament i gràcies als acords de col·laboració entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i FGC Turisme i Muntanya.

Paral·lelament, les estacions d’esquí del Pallars d’Espot i Port Ainé duen a terme una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada, consistent a senyalitzar les àrees de presència d’espècies vulnerables, com el gall fer.

Un operari col·locant un rètol de zona de protecció de gall fer a l'estació d'esquí de Port Ainé el 18 de desembre del 2019. (horitzontal)

De tal manera, s’han habilitat panells informatius amb l’objectiu de conscienciar els visitants de la importància de respectar el seu hàbitat i compaginar l’activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill, per evitar accedir a localitzacions sensibles on habiten aquests animals. També s’han previst xerrades informatives als treballadors d’ambdues estacions sobre la importància dels bons comportaments i de la bona convivència amb la fauna que ens envolta.

S’ha previst una sèrie de tallers ambientals dirigits als clients de l’estació al llarg de la temporada, diferents formats i temàtiques per fer-ho engrescador per a petits i grans, amb l’objectiu que tots en prenguin consciència.

Fent un pas més en aquest llarg camí, les estacions d’Espot i Port Ainé, a nivell de restauració i pel que fa als productes d’un sol ús, ha apostat per productes compostables, és a dir que van a la fracció orgànica ja que estan fets amb blat de moro: els coberts, les canyetes, els vasos, els plats,... A més, s’han retirat tots els envasos PET que es venien a les cafeteries i que tenien substitutiu. Al restaurant s’han tret també els envasos PET i s’ha passat a utilitzar un sistema de fonts amb aigua filtrada i ampolles de vidre. A nivell intern, s’ha distribuït entre els treballadors botelles reutilitzables i s’han col·locat fonts a tots els departaments, tant a estacions com a oficines.

Paral·lelament, les dues estacions del Pallars Sobirà estan preparant uns cendrers d’un sol ús per repartir a les estacions, per a la gent que puja als remuntadors, amb la col·laboració del Parc Natural i Parc Nacional amb la imatge del gall fer. A més, s’està duent a terme el tancament de camins i accessos per mirar de limitar la circulació i, al mateix temps, intentar que els vehicles no obrin nous camins i utilitzin els ja existents. Una altra mesura important radica en l’estalvi elèctric mitjançant sistemes de detecció de presència als banys, d’aquesta manera s’evita que les llums quedin obertes quan no hi ha ningú.

Finalment, destacar que les estacions d’esquí d'Espot i Port Ainé destinen cada temporada una partida per despedregar, arreglar camins i fer drenatges, per l’optimització de la neu i la conducció d’aigües, per evitar erosions i ajudar a la revegetació del terreny.

Port Ainé: esquí per gaudir de la natura i d’un paisatge exuberant

Però paral·lel a aquest gaudir de l’entorn hi ha el gaudir de les instal·lacions catalanes on poder practicar esports d'hivern. Fins a quatre estacions d'esquí (Espot Esquí, Port Ainé, Tavascan i Virós Vallferrera) se situen al Pallars formant una cinquantena de quilòmetres esquiables. I és que no només es pot practicar l'esquí, sinó que cada estació ofereix un gran ventall d'ofertes per a qualsevol esport de neu i per a diferents públics.

PORT AINÉ - PUB HOTEL

Port Ainé està situada en el municipi de Rialp i Soriguera, al massís de l’Orri i envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, fet que permet gaudir de la natura i els paisatges exuberants. El punt més alt és el pic de l’Orri, amb 2.440 m, que esdevé un mirador únic del Pirineu. Compta també amb l'Hotel Port Ainé 2000***, el més alt dels Pirineus, i l’únic de Catalunya que permet l’accés directe a pistes des de les seves instal·lacions. L’estació té 26,7 quilòmetres esquiables, repartits en un total de 25 pistes d’esquí.

La temporada de neu arriba carregada de novetats. L’estació ha ampliat el número de canons de neu i aquest hivern passa a tenir 11 pistes innivades (44%) i 12.900 quilòmetres innivats (48,3%). Les persones que visitin aquesta estació i la d’Espot tindran a la seva disposició un ampli ventall de propostes pensades per a tots els públics, com el Parc Lúdic i d’Aventura, l’activitat de bateig de neu o els passejos amb raquetes de neu.

PORT AINÉ - BATEIG DE NEU

FGC logo