ESTACIONS DE MUNTANYA

L’estació pallaresa de Port Ainé estrenarà aquesta temporada un mirador astronòmic instal·lat pel PNAP

El dia 10 de desembre, en motiu del Dia Internacional de les Muntanyes, es preveu la seva estrena.
Mirador astronòmic Port Ainé
photo_camera L’estació de Port Ainé estrenarà aquesta temporada un mirador astronòmic instal·lat pel PNAP /PNAP

L’estació de Port Ainé estrena aquesta temporada d’hivern 2022-2023 el nou mirador astronòmic que ha instal·lat el Parc Natural de l'Alt Pirineu a 200 metres de l’Hotel Port Ainé. Compta amb una taula astronòmica que es podrà girar en funció de l’època de l’any per facilitar l’observació de constel·lacions i l’experiència astronòmica nocturna. El dia 10 de desembre, en motiu del Dia Internacional de les Muntanyes, es preveu la seva estrena.

Mirador astronòmic Port Ainé 2
L’estació de Port Ainé estrenarà aquesta temporada un mirador astronòmic instal·lat pel PNAP /PNAP

Les quatre novetats a Port Ainé per a la temporada 22/23

1 • Acabat l'asfaltatge de l’aparcament La Rabasta, en cota 2000, per facilitar el treball a les màquines lleva-neus i pel confort de cara als clients.

2 • Mirador astronòmic a 200 metres de l’Hotel Port Ainé. Compta amb una taula astronòmica que es podrà girar en funció de l’època de l’any per facilitar l’observació de constel·lacions i l’experiència astronòmica nocturna.

3 • Col·locació d’una màquina de venda de forfets a la cota 2000.

4 • Instal·lació de servei de zona wifi a tota l’estació que podran utilitzar de forma gratuïta totes les persones visitants.

 El nou aparcament

Amb la finalització total de les obres del nou aparcament, una obra que ja va començar la temporada passada i que acaba ara amb l’asfaltat d’aquestes places d’aparcament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya millora el confort de les persones visitants a l’estació de Port Ainé, que compta també amb tres altres zones d’aparcament a la cota 2000 que juntament amb l’aparcament de la cota 1600, sumen un total d’unes 1.240 places.  

L’obra de la plataforma de l’aparcament es var dur a terme utilitzant tècniques de bioenginyeria per tal de respectar al màxim l’entorn i assegurar la integració paisatgística de l’actuació. La zona consta de dos nivells, fent-lo compatible amb el pendent i el desnivell de la muntanya. A la part central, es va salvaguardar el terreny natural d’arbres que separa els dos nivells de l’aparcament.

port-aine-nou-aparcament-fgc
Nou aparcament a l'estació de muntanya de Port Ainé / FGC

En aquest espai, també s’hi han instal·lat 5 tòtems tallats en fusta amb recreacions de la fauna més representativa del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Obra de l’escultor Aaron Pérez Silva, les escultures s’han creat amb la voluntat d’aprofitar els arbres que no reunien els requisits per a ser aprofitats per a la contenció dels murs o la delimitació de les baranes.

També s’ha instal·lat una escala que uneix el nivell inferior de l’aparcament de La Rabasta amb el de Roní. A més, les persones esquiadores o surfistes de neu des de la part superior de l’aparcament de La Rabasta, podran accedir ja amb els esquis calçats a la zona de serveis de la cota 2000.

Una actuació important és també la reordenació dels aparcaments, amb la delimitació i la reubicació de les places destinades a autocars, autocaravanes i vehicles per a persones amb mobilitat reduïda que permetrà un millor i més còmode accés a pistes. En aquesta línia, s’han destinat unes 40 places per a autocaravanes en dues zones contigües a l’aparcament de Roní i molt a prop de les escales d’accés a l’estació intermèdia del telecadira de Roní. També es destinaran places d’estacionament per a autocars a continuació de la zona on s’ubicaran les autocaravanes. S’han ampliat i redefinit les places per a vehicles per a persones amb mobilitat reduïda de l’aparcament La Font de cota 2000, per garantir una millor accessibilitat a la zona de serveis.

A la cota 1650, s’han col·locat 2 punts de recàrrega elèctrica que permetran la càrrega de fins a 4 vehicles.

Per últim, s’ha realitzat el manteniment de la carretera d’arribada a la cota 2.000, així com la remodelació de les dues corbes anteriors a aquesta cota, fet que millorarà l’accessibilitat a l’estació. 

Més a Pallars Sobirà