ESTACIÓ D'ESQUÍ D'ESPOT

L’estació d’Espot, porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

2019121012082297000
Espot Esquí, un paradís per als esquiadors FGC
photo_camera Espot Esquí, un paradís per als esquiadors/FGC

L’estació d’esquí d’Espot, al Pallars Sobirà, gaudeix d'una situació privilegiada als Pirineus i és la porta d’entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'estació compta amb 25 quilòmetres esquiables repartits en 22 pistes d’esquí, amb una cota màxima de 2.500 metres i una mínima de 1.500 metres. Les seves pistes es caracteritzen per trobar-se dins de frondosos boscos de pi negre. Les precioses vistes de muntanyes de més de 3.000 m fan que l'esquiador se senti en plena natura alpina. 

El poble d'Espot, a tan sols 2 km de l'estació, combina la modernitat dels seus establiments hotelers i el seus comerços amb l'arquitectura tradicional pirinenca dels seus edificis. Tot un paradís natural reconegut per la seva tradició, cultura i gastronomia i dominat pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Espot (Pallars Sobirà)

(Foto: El poble d'Espot, al Pallars Sobirà, ben nevat/FGC)

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Situat al cor de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que hi acull. El parc està sembrat d'avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 estanys d'alta de muntanya, on troben refugi l'isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs.

Les millors excursions per iniciar-se en el coneixement del parc són el Camí dels Enamorats, la Roca de la Cremada, l'estany Llong, el tomb a l'estany de Sant Maurici pel mirador i Amitges. Al Parc Nacional es poden observar fenòmens glacials com les valls en forma d'U i els estanys naturals. El paisatge inclou prats alpins i tarteres, i les parets més baixes de la zona estan cobertes per boscos d'avets i pins. Alguns dels cims del parc tenen altituds properes als 3.000 m.

Promoció de la natura i l’esport

El Departament de Territori i Sostenibilitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han desplegat accions concretes de promoció de la natura, l’esport i les activitats a l’aire lliure amb el respecte per la conservació de l’entorn com a eix central. Una d’aquestes accions correspon a la instal·lació d’un nou mirador Starlight a les pistes d’Espot, aprofitant la certificació del parc nacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight l’any 2018, que posa de relleu la qualitat del seu cel nocturn. El mirador s’ubicarà a la cota 2000, a una àrea annexa a la cafeteria de l’estació d’esquí. 

En segon lloc, s’impulsarà un producte turístic per a donar a conèixer als clients de l’estació d’Espot el cel nocturn del parc nacional, un cop es col·loqui el nou mirador. I, finalment, el parc nacional impartirà un curs formatiu destinat al personal de l’estació Espot, amb l’objectiu de transmetre’ls els valors naturals i culturals del parc, i promocionar eines i recursos per informar els seus clients sobre la singularitat d’aquest espai i les novetats que generi.

Protecció de la fauna amenaçada i residus 0

Paral·lelament, FGC, a través de les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé, duu a terme una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada, consistent a senyalitzar les àrees de presència d’espècies vulnerables, com el gall fer. Aquesta acció s’impulsa conjuntament i gràcies als acords de col·laboració entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i FGC Turisme i Muntanya.

De tal manera, s’han habilitat panells informatius amb l’objectiu de conscienciar els visitants de la importància de respectar el seu hàbitat i compaginar l’activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill, per evitar accedir a localitzacions sensibles on habiten aquests animals. També s’han previst xerrades informatives als treballadors d’ambdues estacions sobre la importància dels bons comportaments i de la bona convivència amb la fauna que ens envolta. De la mateixa manera, s’han previst una sèrie de tallers ambientals dirigits als clients de l’estació al llarg de la temporada, amb diferents formats i temàtiques per fer-ho engrescador per a petits i grans, amb l’objectiu que tots en prenguin consciència.

En aquest sentit, Espot també està duent a terme el tancament de camins i accessos per mirar de limitar la circulació i, al mateix temps, intentar que els vehicles no obrin nous camins i utilitzin els ja existents.

Un parc nacional és un patrimoni natural i cultural que cal respectar i conservar perquè les futures generacions també puguin gaudir del paisatge, la geomorfologia, la flora i la fauna. FGC n’és conscient, i és per això que a través de la gestió de les estacions d’esquí té cura dels diferents parcs naturals de Catalunya, mantenint el seu estat actual i preservant-los de tot risc d'alteració o agressió. Una difícil tasca que requereix la col·laboració dels visitants.

espot-pista-dos-2-snowboard-nevada(Foto:Espot ha millorat la seguretat als estadis de competició FIS/Skipallars)

NOVETATS 2019-20 ESPOT

A nivell d’explotació:

• Nou telecadira La Roca d’última tecnologia.

• Implantació Control d’accés usuaris -Team Axess.

• Material de seguretat i senyalització de pistes, renovació de xarxes FIS Estadis.

• Reposició de mobiliari cafeteria (taules i cadires)

• Col·locació de taula astronòmica Starlight.

• Adquisició cabina per a maquina trepitjaneus amb capacitat per a 15 passatgers.

• Sembrat i instal·lació de drenatges a les pistes de Jardí de neu i La Solana.

• Estabilització de talús amb malla i manta orgànica a la placeta de recepció situada a la cota 1.500 de l’estació.

• Nova escala accés a la zona remuntador La Roca des del pàrquing intermig d’Estanyets.

• Instal·lació mòdul banys a cota 1500 a la zona d’accés remuntador La Roca.

• Renovació senyalització zona accés estació i cota 1500.

A nivell de restauració:

• A cafeteria els productes d’un sol ús seran compostables. A més a més, s’han retirat la majoria dels envasos PET.

• Al restaurant es retiren els envasos PET i es passa a utilitzar un sistema de fonts amb aigua filtrada i ampolles de vidre.

• Estalvi elèctric mitjançant sistemes de detecció de presencia als banys.

• Intensificació recollida selectiva.

• Senyalització de cara la sensibilització mediambiental pels clients i usuaris de les instal·lacions.

A nivell comercial:

• Panell digital informatiu al poble d’Espot.

• Està previst realitzar una iniciativa per la conscienciació dels nostres usuaris de la necessitat de reciclar correctament amb l’ajut d’un educador ambiental.

• El Parc Natural de l’Alt Pirineu oferirà tallers ambientals per als usuaris de l’estació al llarg de la temporada.

• Nova senyalització “Conviu amb el Gall Fer” promogut pel Parc Natural i Parc Nacional: Instal·lació de panells informatius per a la convivència entre els visitants de l’estació i aquesta au tan emblemàtica de les nostres contrades.

• Creació de nous circuits d’esquí de travessa, segons dificultat i segons qualitat de neu, senyalització durant el recorregut i panells informatius a l’inici del recorregut. Activitats temporada d’hivern

• Parc Lúdic i d’Aventura

• Bateig de neu

• Raquetes de neu

• Kilòmetre Vertical (Cursa Virtual amb esquís de muntanya)

espot-vistes-cafeteria

(Foto:Vista estadis de competició FIS d'Espot/Skipallars)

Calendari d’esdeveniments

Desembre

6 de desembre Festa de presentació de temporada 2019-2020 a Rock Dur

15 de desembre La Marató de TV3 / Malalties minoritàries / Botifarrada popular

28 de desembre Tast d’embotits Teixidó i vins de la Batlliu

Gener

5 de gener Arribada SSMM els Reis Mags d’Orient

18 i 19 de gener 15è Trofeu Espot Esquí Interclubs

19 de gener Dia Mundial de la neu / Sortida infantil de raquetes de neu

25 de gener Taller d’astronomia Starlight amb sopar

Febrer

1 de febrer Tast de cargols Fecoll

3-5 de febrer Copa d’Europa IPC

8 de febrer Taller amb llana de l’obrador Xisqueta 

8 de febrer Nit d’estels de neu Baixada popular de torxes en homenatge a Joan Gorné Falip

15 i 16 de febrer 10è Trofeu Espot Esquí (U16) 

23 de febrer Carnestoltes 

29 de febrer 16è Trofeu Floquet de Neu (U10, U12) 

29 de febrer Taller d’astronomia Starlight amb sopar

Març

21 de març XII Espot Tamarro Race

21 de març Taller d’astronomia Starlight amb sopar 

Abril

10 d’abril End of season

FGC logo