EXPOSICIONS

L’Ecomuseu inaugura ‘Abans miràvem la lluna per tot’, una reivindicació de la meteorologia als segles XIX i XX

La mostra arrencarà amb una presentació a càrrec de l’historiador i investigador Miquel Bailac
Ecomuseu exposició 1
photo_camera Exposició 'Abans miràvem la lluna per tot' al Paller de Casa Gassia de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu / Ecomuseu

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu estrenarà demà l’exposició ‘Abans miràvem la lluna per tot’, una mostra que pretén difondre la meteorologia i la seva influència en la vida quotidiana del segle XIX i principis del XX al Pirineu. L’exposició s’inaugurarà demà dissabte a les 19 hores al Paller de la Casa Gassia de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. La conferència de presentació d’‘Abans miràvem la lluna per tot’ anirà a càrrec de l’historiador i investigador, Miquel Bailac. Aquesta mostra posarà el focus en la meteorologia popular en l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant els segles XIX i XX.

unnamed (74)
Algunes de les peces i elements que es poden veure a l'exposició. FOTO: Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

En un context de sequera i d’emergència climàtica com l’actual, l’exposició que se centra en la influència de la meteorologia en la vida quotidiana adquireix encara més vigència i pot esdevenir una eina per tal d’entendre el present a través d’un repàs del passat.  La mostra recull algunes peces originals relacionades amb antigues formes de preveure el temps, la protecció davant les tempestes o les pedregades, etc…

Aquesta exposició és el resultat d'una recerca bibliografica, documental i oral duta a terme per I'Ecomuseu de les Valls d'Aneu i el Parc Nacional per tal de recollir testimonis, histories i relats que tenen com a base la relació de la meteorologia amb les formes de vida local. L’exposició compta amb la col·laboració de l’Institut del Desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (Idapa), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i la Diputació de Lleida.

unnamed (14)
Cartell de l'exposició de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ‘Abans miràvem la lluna per tot’

L’Ecomuseu, Creu de Sant Jordi

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement del seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys. El Govern va valorar el compromís de l’Ecomuseu amb el seu entorn, demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. En destaca també la seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l’artesania pirinenca com a producte de qualitat, que considera que ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats.


L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle.

L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.

Més a Pallars Sobirà