CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Isil celebra la nit més esperada de l'any amb la baixada de falles, festa Patrimoni de la Humanitat

El descens restringit a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí l'han presenciat més de 4.000 persones
Falles Isil 2024 Marta Lluvich 1
photo_camera Un fallaire amb la falla al coll i el ramet de flors a la ma, aquest dissabte a Isil / Marta Lluvich

A Isil, al Pallars Sobirà, la nit més esperada de l'any és la nit de Sant Joan amb la baixada de falles com a protagonista, restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí. Necessiten força física i destresa per completar un recorregut que no està marcat i l'única llum que els guia és la flama de la falla. Després de dues hores de camí amb les falles enceses al coll, han arribat al poble on els esperaven més de 4.000 persones que volien gaudir de la festa declarada Patrimoni de la Humanitat des dels 2015. La d'aquest any ha estat una de les baixades més multitudinàries dels darrers anys. La festa ha acabat com marca la tradició: amb les falles a la foguera i tots ballant danses tradicionals al voltant del foc.

Falles Isil 2024 Marta Lluvich 2
Els fallaires descansant en arribar a Isil i abans de començar el recorregut pel poble / Marta Lluvich 

Per entendre la duresa de la baixada de les falles és bo saber que una falla pesa uns 35 quilos i el desnivell de la baixada és d'uns 1.000 metres sense camí marcat. Els més petits del poble que es volen unir a la festa esperen els fallaires a l'entrada del poble, on se sumen al recorregut, sense oblidar l'església de Sant Joan. És tradició que tots els fallaires amb el tronc encès facin tres creus a la porta en honor i record a tots els fallaires que els han deixat i com a ritual de protecció.

Falles Isil 2024 Marta Lluvich 3
Un fallaire amb la falla al coll, aquest dissabte a Isil / Marta Lluvich 

Entre les danses tradicionals que s'han ballat destaca: la Marxa dels Fallaires, el Ball de Bastons, el Ball Pla i la Bolangera.

Amb la seixantena de falles cremant a la foguera s'han culminat dos mesos de feina que van començar el primer diumenge de maig amb la construcció de les falles. Aquesta festa declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional es perd en el temps donat que mai s'ha deixat de celebrar.

Falles Isil 2024 Marta Lluvich 4
Dos noies ballant al voltant de la foguera a Isil / Marta Lluvich 

L'objectiu de l'Associació de fallaires d'Isil  és posar tots els esforços per mantenir la festa com fins ara, millorant-la, si cal, però no desvirtuant mai la tradició i el seu sentit.