MEDI NATURAL

Ipcena-EdC i Depana denuncien que el Govern vol "actuar greument" al bosc de la Mata de València d'Àneu

És l'avetosa més extensa del Pirineu amb més de 800 hectàrees propietat de la Generalitat
d912a18c-0d4a-4ee9-94f6-a56037d8414c
photo_camera La Mata de València d'Àneu, al Pallars Sobirà / DEPANA

Les entitats ecologistes Ipcena-EdC i Depana han denunciat que Acció climàtica planteja "actuar greument" al bosc de la Mata de València d'Àneu (Pallars Sobirà). Es tracta de l'avetosa més extensa del Pirineu, amb més de 800 hectàrees, propietat de la Generalitat, i es troba a la zona perifèrica de protecció del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Les entitats ecologistes ja han presentat al·legacions al tràmit de consulta d'avaluació ambiental, del projecte d'ordenació forestal de la Mata de València i la Roureda. S'oposen a la intervenció proposada pels "efectes irreversibles que provocaria". La Mata "és un indret únic i requereix una gestió original" han sentenciat els ecologistes.

Aquestes dues entitats creuen que "no es poden acceptar solucions que l'homogeneïtzin amb la resta de boscos públics". Per tot, han informat negativament a la proposta d'Acció Climàtica.

La Forest de la Mata de València d'Àneu forma part del catàleg dels boscos més singulars i madurs de Catalunya, on des de fa uns 60 anys no s'han fet aprofitaments silvícoles. El Consell de Protecció de la Natura (CPN) ja va aprovar una moció contrària a la tala en aquest bosc el 2014. El CPN és el màxim òrgan assessor del Govern en matèria de conservació de la natura, especialment pel que fa a afeccions als espais naturals.

d912a18c-0d4a-4ee9-94f6-a56037d8414c
La Mata de València d'Àneu, al Pallars Sobirà / DEPANA

Els ecologistes han afirmat que a més dels impactes que les intervencions silvícoles causaran a la massa, es projecta una pista que recorreria tota la forest d'extrem a extrem per fer les activitats d'intervencions forestals "amb l'excusa de fer una actuació de prevenció d'incendis".

La franja calculada en 10 m d'amplada per una longitud de 6 km és una proposta que els ecologistes entenen com a "ambientalment incompatible", que únicament persegueix dur a terme una pista de desembosc per extreure els arbres tallats.

Per tot, les entitats Ipcena-EdC i Depana s'oposen a la intervenció proposada pels efectes irreversibles que provocaria i es comprometen a fer les accions necessàries per evitar qualsevol intervenció forestal i d'altres que puguin alterar el bosc de la Mata de València. Per tot això, defensen la "no-intervenció i el respecte a la lliure evolució natural de la Forest" com un dels millors testimonis forestals de Catalunya.

Més a Pallars Sobirà