MEDI NATURAL

Habiliten un nou aguait per a l'observació d'aus carronyaires al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El punt, situat al terme municipal de Soriguera, permet veure espècies com ara el trencalòs, el voltor negre o l'aufrany
Pla mitjà on es veuen diverses persones a l'interior del punt d'aguait d'aus carronyaires situat a l'Obaga d'Orteu d'Embonui, al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà). Imatge del 7 de desembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Interior del punt d'aguait d'aus carronyaires a l'Obaga d'Orteu d'Embonui /Albert Lijarcio

El Parc Natural de l'Alt Pirineu disposa d'un nou punt d'aguait per observar aus carronyaires. Inaugurat aquest dimarts, es troba a l'Obaga d'Orteu d'Embonui, al terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà), i és el primer que està adreçat exclusivament a grups d'escolars de primària i secundària. De fet, a uns 70 metres i enfront del mirador hi ha des de fa més de deu anys un Punt d'Alimentació Suplementària, la qual cosa els permetrà observar de prop i sense molestar-les espècies protegides com ara el trencalòs, el voltor comú, el voltor negre, l'aufrany, el milà reial, el milà negre, el corb i l'àguila daurada. L'objectiu és que l'equipament, amb una capacitat per a vint persones, entri en servei a partir de l'any que ve.

Pla mitjà on es veu el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, amb altres autoritats observant des del nou punt d'aguait situat a l'Obaga d'Orteu d'Embonui, a Soriguera (Pallars Sobirà). Imatge del 7 de desembre de 2021. (Horitzontal)

(Foto: El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, observant des del nou punt d'aguait situat a l'Obaga d'Orteu d'Embonui / Albert Lijarcio)

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran, ha destacat la importància que té el nou punt d'aguait per acostar als escolars a la natura, tot afirmant que "la millor manera d'estimar els llocs és coneixent-los". Mentre, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, ha explicat que molts d'aquests equipaments estan destinats a fotògrafs i públic familiar i que calia fer-neu un per als grups d'alumnes. D'aquesta manera, segons ha continuat, poden trencar mites i veure "el gran paper ecològic que fan en l'ecosistema".

Garriga ha detallat que l'edifici s'ha fet amb fusta provinent de la mateixa aclarida del bosc on està situat i que per aquest equipament hi passaran primer les escoles del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. La idea és que els menors puguin veure, en funció del dia, diverses espècies amenaçades com ara el trencalòs o el milà reial i el milà negre, entre d'altres. La visita a serà conduïda per un guia intèrpret acreditat que donarà els continguts educatius i pedagògics adients, dins del programa d'educació ambiental del Parc.

Pla obert on es veuen desenes d'aus carronyaires anant al Punt d'Alimentació Suplementària situat a l'Obaga d'Orteu d'Embonui, al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà). Imatge del 7 de desembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Desenes d'aus carronyaires anant al Punt d'Alimentació Suplementària situat a l'Obaga d'Orteu d'Embonui / Albert Lijarcio)

El recorregut a peu amb els escolars fins a l'aguait sortirà des del poble de Vilamur, accessible amb autocar. Mentre, en una segona fase, el Parc preveu completar el projecte amb la creació d'un itinerari de tornada fins al poble d'Embonui, amb elements educatius durant la ruta per fomentar el coneixement de la biodiversitat del Parc.

comentaris