03.10.2022 |
Viure als Pirineus

HABITATGE

Un grup d'amics crea una cooperativa d'habitatge a Gerri de la Sal i busca una unitat familiar que s'hi vulgui sumar

Volen transformar una antiga era en quatre cases
Pla general de tres dels cinc socis de la cooperativa d'habitatge La Tremolina de Gerri de la sal, al Pallars Sobirà, el 9 de març del 2021. (horitzontal)
Tres dels cinc socis de la cooperativa d'habitatge La Tremolina de Gerri de la sal, al Pallars Sobirà /Marta Lluvich
Un grup d'amics crea una cooperativa d'habitatge a Gerri de la Sal i busca una unitat familiar que s'hi vulgui sumar

La Tremolina és una cooperativa d'habitatges, recentment constituïda al Pallars Sobirà, que vol transformar una era de Gerri de la Sal en quatre habitatges. D'aquesta cooperativa en formen part un grup de cinc amics en tres unitats de convivència i ara busquen una quarta unitat que s'hi vulgui incorporar. Pere Llorach, soci de La Tremolina, ha explicat que més enllà de proporcionar un habitatge accessible, digne i estable els agradaria impulsar un projecte més ampli de sobirania alimentària, dinamització econòmica i social, i participació amb el poble i el territori. Ara són cinc amics que s'han embrancat en aquesta aventura i busquen algú que s'hi vulgui sumar.

L'era que han adquirit permetrà habilitar quatre habitatges i disposar d'espais comunitaris. En alguns d'aquests espais, els socis de la cooperativa, ja estan pensant a fer-hi un forn de pa, una cuina amb registre sanitari i una aula polivalent, entre altres.

Pla de detall de dos dels socis de la cooperativa La Tremolina mirant per la finestra de l'era que han adquirit. Imatge del 9 de març del 2021. (horitzontal)

Aquests cinc amics ja fa un temps que van fer el canvi de la ciutat pel poble. Mireia Ercilla, sòcia de la Tremolina, ha dit que alguns porten més temps vivint al Pallars i altres menys, però el període suficient per comprovar que volien tirar aquest projecte junts al Sobirà.

Pel que fa a l'habitatge és propietat de la cooperativa i es cedeix l'ús de les estances als socis per un període de temps indefinit, a canvi d'una aportació econòmica. Llorach ha parlat dels avantatges d'aquest model cooperatiu i ha destacat l'accés a un "habitatge de qualitat i a cost més accessible que el del mercat especulatiu". En aquest sentit, afegeix que l'aportació és "assequible i recuperable en el moment de marxar".
Pla general de l'era on es construiran els habitatges de la cooperativa La Tremolina. Imatge del 9 de març del 2021. (horitzontal)
Ercilla també ha explicat que ara busquen algú que ja visqui o tingui ganes de viure al Pallars Sobirà, d'implicar-se en projectes que ajudin a la comarca i de treballar per fer realitat aquesta cooperativa.

Es tracta de la primera cooperativa d'aquestes característiques del Pallars Sobirà. A la comarca veïna, el Pallars Jussà, hi ha Envall Cooperativa, que té com a objectiu revitalitzar el poble d'Envall, a la Vall Fosca. La cooperativa d'habitatge també és en cessió d'ús i de treball, però en aquest cas volen recuperar Envall des del punt de vista poblacional, arquitectònic i socioeconòmic, després d'haver estat trenta anys abandonat.

Un grup d'amics crea una cooperativa d'habitatge a Gerri de la Sal i busca una unitat familiar que s'hi vulgui sumar
Comentarios