FIRES I TRADICIONS

Gran afluència de públic i bestiar a la Fira ramadera de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu

El certamen va escollir els millors equins en el marc del 27è Concurs de raça Cavall Pirinenc Català
Fira de Santa teresa d'esterri 2022 1
photo_camera 27è Concurs de raça Cavall Pirinenc Català a la Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu

Aquest cap de setmana, 15 i 16 d’octubre, ha tingut lloc la Fira de Santa Teresa d'Esterri d’Àneu, que ha comptat amb una gran afluència de públic. La Fira de Santa Teresa, la trobada ramadera per excel·lència a les Valls d’Àneu, era un mercat que antigament es celebrava el 15 d’octubre i durant el qual els ramaders comerciaven amb el seu bestiar, especialment vaques, egues i ovelles. Amb el temps la Fira perdé les ovelles i es traslladà al cap de setmana.

Fira de Santa teresa d'esterri 2022 2
 27è Concurs de raça Cavall Pirinenc Català a la Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu

L'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, ha celebrat "la gran afluència de visitants i ha agraït a les Associacions de Vaca Bruna dels Pirineus i Cavall Pirinenc Català la seva bona feina i blindar un futur ramader al nostre territori". La  Fira de Santa Teresa s'ha celebrat al Firal i ha inclòs tot tipus d’actes relacionats amb dues de les espècies autòctones del Pallars Sobirà: la vaca Bruna i el cavall Hispà-Bretó.

La festa va començar divendres amb la baixada del bestiar de les muntanyes. L’endemà dissabte al matí es va celebrar la subhasta de vedells de raça Bruna dels Pirineus. Després de la subhasta hi va haver un tast de la vedella amb “Indicació Geogràfica Protegida”, un segell de qualitat que atorga la Unió Europea i a continuació el Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus, en el que es premia als millors exemplars de les diferents categories: millor vaca, millor vedell, millor brau i millor semental.
 

Fira de Santa teresa d'esterri 2022 3
L'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, lliurant els premis als ramaders 

Diumenge al matí va tenir lloc l'exposició i degustació de pinxos i botifarra de poltre d’Hispà-Bretó, un tipus de cavall que es cria només amb l’objectiu de vendre la seva carn, l’exhibició de tir amb cavall (arrossegament), i el Concurs Equí amb premis al millor cavall, al millor tersó, al millor semental, a la millor parella i al millor poltre.

El diumenge, els protagonistes van ser els equins de raça cavall Pirinenc Català, amb un concurs de raça, un tast de poltre criat a la zona i el sorteig d’una poltra. Els visitants a la Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu van poder passejar i comprar al mercat de productes artesans, ramaders i mercaderia en general al costat del recinte firal.

Més a Pallars Sobirà