Fira de la Tardor i X Mostra d’auvella xisqueta a Sort

Sort celebra la Fira de Tardor els propers dies 8 i 9 de novembre

2013-11-03 12.51.43(1)
photo_camera Mostra d’auvella xisqueta a Sort

Pel que fa al mercat, enguany podrem trobar més d'un centenar de parades d'artesania, roba, alimentació d'arreu de Catalunya, alguna de l'estat espanyol i de França.

Com a novetat s'amplia l'espai disponible cap al carrer Dr. Carles Pol i Aleu i la plaça Major, i a la Plaça Sant Eloi s'hi ublicarà el Mercat de Nadal que per primera vegada participa en aquesta fira.

A l'àrea local-comarcal trobarem més de 50 establiments, entitats i artesans, una bona representació dels principals sectors de la comarca que també dinamitzaran la fira amb diverses activitats.

Així a l'àrea de l'alimentació destaquen els productes de proximitat: formatges artesans, embotits, carn ecològica, « retassia »…La Fundació Casanovas Sansa, en el marc del projecte Recossira, organitza per 5è any consecutiu un concurs de  «retassia» que en la darrera edició va comptar amb 54 concursants.

Pel que fa a l’artesania podem destacar de la producció local que hi serà present : salers i altres peces de fusta, cistells, sabons, olis, treballs amb llana d’ovella xisqueta, forja, bijuteria…I podrem gaudir d’una exhibició de teixir artesanalment i un taller de forja infantil.

També trobarem informació i venda de d’altres productes relacionats amb el comerç i la indústria locals, així com nous serveis esportius i la ja tradicional exposició de vehicles i de maquinària agrícola…

També hi participen, amb estand o sense, nombroses entitats i associacions de la comarca, així doncs, la revista el Mundo de los Pirineos i el Parc Natural de l’Alt Pirineu ens presentaran el nou monogràfic del Parc, una publicació que representarà una bona promoció per la comarca.

El Consell comarcal del Pallars Sobirà també participa molt activament amb la presentació del nou vídeo de promoció de la comarca, una xerrada informativa sobre la recollida de residus porta a porta (de la que també hi haurà un estand informatiu a la Fira), la presentació de l’oferta turística d’hivern a la nostra comarca i un punt d’informació de l’àrea de serveis socials amb la realització d’un taller d'interacció ciutadana que té l'objectiu de reconèixer els prejudicis, estereotips i rumors que tenim sobre les persones estrangeres i els col.lectius immigrats, identificar les conseqüències negatives d'aquestos prejudicis en les nostres relacions quotidianes i aprendre com desfer-los. El taller tindrà lloc el dissabte, a les 12,30 h.

L’Assemblea de joves de Sort  recuperen el joc de Bitlles pallareses amb la realització d’una exhibició –taller, a la plaça Caterina Albert on tothom qui vulgui podrà iniciar-se a aquest tradicional joc durant tot el cap de setmana i agafar gana per als esmorzars i dinars de fira que trobareu als bars i restaurants de la vila, una bona ocasió per tastar girella i carn de corder xisqueta a la brassa de carbó i veure com combina de bé amb altres plats tradicionals i no tan tradicionals…

I per agafar gana per sopar, res millor que participar a la ballada popular de sardanes i rigodons guiats per l’Associació cultural sardanista i la recent creada Associació cultural de joves de Sort, a la plaça Caterina Albert on disposaran d’un punt d’informació de les activitats que han dut i pretenen dur a terme amb el suport de població i institucions.

També n’hi haurà per riure! Amb la “Mala reputació, al voltant de Georges Brassens”, obra musical viva i molt divertida que juntament amb la projecció de L’Endemà, d’Isona Passola i la vuitena Trobada de músics pallaresos configuren la proposta d’arts escèniques d’aquesta fira.

El diumenge donarà pas a unes artistes ben especials les «xisquetes», les auvelles d’aquesta raça autòctona que acompanyades de crestons sortiran al magnífic escenari del Parc del Riuet on antigament s’hi venien i compraven els caps de bestiar de la fira, i gràcies a les habilitats dels pastors que encara queden a la comarca ens mostraran algunes costums del pastoreig, tot això amenitzat per la ràdio del Pirineu, gum FM i els grallers Xafarrostolls. L’ACOXI, Associació catalana de criadors d’oví de raça xisqueta porta 10 anys organitzant aquesta activitat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sort i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Enguany també participarà a la mostra la «xisqueta» més famosa, la Queca de Crackòvia.

També es presentarà el llibre "Entre el seny i la rauxa: campanars i campanes al Pallars Sobirà".

Associació Rurbans, Associació cultural Casa Xorret, Associació esportiva Pallars, Parc Nacional, Càritas i Museu de les Papallones de Catalunya també hi seran presents…

El Ball organitzat pels Amics del ball, posarà punt i final a la Fira d’enguany però podreu continuar gaudint del ball tots els diumenges a la tarda, a la discoteca Rock Dur fins a l’estiu que comencen les festes majors.