MEDI AMBIENT

Extreuen un obús de la guerra civil, dos cotxes i cinc tones de deixalles del fons del Noguera Pallaresa

Van extreure dos cotxes que portaven més de 20 anys al riu, un Citroën GS i un Seat Ritmo
Neteja Noguera Pallaresa vehicle
photo_camera Voluntaris treient un cotxe vell del Noguera Pallaresa /aepallars

Durant la jornada d’ahir, organitzada per AE Pallars i els Parc Nacional de l'Alt Pirineu, es van extreure del riu Noguera Pallaresa un total de 5 tones de ferralla i deixalles diverses, que es van sumar a les altres dues tones que ja s’havien tret en les dos jornades anteriors. Les deixalles han quedat esposades a la plaça Caterina Albert de Sort per que la gent del municipi pugui veure tant l’estat dels nostres rius com la feina de les associacions que treballen any rere any en el manteniment d’aquest projecte.

Malgrat les abundants pluges de la setmana passada i la consegüent pujada de les aigües dels rius de la zona, la bona gestió d’Endesa, que va deixar de turbinar, va reduir el cabal del riu i va permetre accedir a dos cotxes que portaven més de 20 anys a les seves lleres, un Citroën GS i un Seat Ritmo, on voluntaris i membres del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya varen aconseguir treure’ls, no sense dificultats.

Neteja Noguera Pallaresa vehicle bis

En finalitzar la recollida membres de l’organització varen descobrir un cilindre en la ferralla extreta a la zona propera a Llavorsí que tenia un aspecte sospitós i van demanar a tothom que s’allunyés de l’artefacte comunicant als mossos d’esquadra de Sort la troballa. Els Mossos d’Esquadra van confirmar que es tractava possiblement d’un obús d’artilleria de la Guerra Civil i immediatament van perimetrar i desallotjar la zona. A les dues hores es va personar la unitat dels TEDAX, que es va fer càrrec de la munició. La zona on es va descobrir l’artefacte va patir cruentes batalles durant la estabilització del front al Pallars durant els darrers mesos de la guerra civil.

unnamed (8)

El proper dissabte dia 31 finalitzarà la neteja, amb accions en varies zones de la Noguera de Cardós. L'organització confia que, malgrat la situació del Covid19, es pugui realitzar la activitat mediambiental, tot i que no descarten suspendre les accions si la situació empitjora.