HOMENATGES

Esterri d'Àneu recorda amb emoció els joves Just, Quique i Edu, quan fa 15 anys que la muntanya se'ls endugué

Just Civat i Quique Bardella van morir sepultats sota una gran allau de neu quan practicaven l'esquí de muntanya al vessant pallarès del Port del la Bonaigua. Eduard Castellarnau, mentre escalava el Mont Blanc.
Esterri homenatge just, Quique i Edu
photo_camera Veïns de les Valls d'Àneu s'han aplegat al solaret de Gassia per recordar els joves muntanyencs / Feliu Sirvent

Aquest diumenge de festa major, Esterri d'Àneu ha volgut rememorar amb emoció el 15è aniversari de la mort dels joves muntanyencs, Just Civat, Enric Bardella i Eduard Castellarnau. Uns fets, ocorreguts els mesos d'abril i juny del 2008, que van trasbalsar tota la comunitat aneuenca i que encara avui són molt presents en la memòria col·lectiva dels veïns i veïnes de les Valls d'Àneu.

Aquest matí, al solaret de Gassia, davant de l'església de Sant Vicenç, s'hi han aplegat un gran nombre de veïns i veïnes per seguir l'acte de descoberta d'una escultura en fusta massissa que representa els tres joves i la seva passió per la muntanya. A l'acte, conduït per Max Castellarnau, germà d'Eduard Castellarnau, també hi ha participat la seva mare, Imma Gallimó, i altres familiars dels joves traspassats. "La memòria és l'únic paradís del qual no podem ser expulsats", ha dit Max Castellarnau. "Avui fem un acte de memòria i donem a aquestes persones que estimàvem, el lloc i l'espai de memòria que es mereixen", ha reblat.

Després d'uns sentits parlaments, l'acte ha finalitzat amb un breu concert a càrrec del guitarrista i cantautor pallarès Jordi Bardella i Marta Arnaus i la cançó 'Evocació al Pirineu', que ha estat cantada pels assistents.

Max Castellarnau 3
Max Castellarnau, germà d'Eduard, durant l'acte al solaret de Gassia / Feliu Sirvent

Uns fets que van trasbalsar la societat aneuenca

El dijous 3 d'abril del 2008 va ser un dia negre en la memòria de tots els veïns i veïnes de les Valls d'Àneu. Dos nois que practicaven esquí de muntanya al vessant pallarès del port de la Bonaigua van morir sepultats sota una gran allau de neu. Es tractava de Just Civat Feu, de 32 anys, i Enric Bardella de Castellarnau, de 38, tots dos veïns d'Esterri d'Àneu, que havien anat a esquiar a primera hora de la tarda a una zona molt pròxima al terme de Son, a uns 15 quilòmetres del coll del port de la Bonaigua i allunyat de l'estació de Baqueira Beret.

Imma Gallimó
Imma Gallimó ha pronunciat unes sentides paraules, aquest matí, durant l'acte al solaret de Gassia / Feliu Sirvent

L'allau va sorprendre els dos joves, que esquiaven amb un tercer company, al voltant de les sis de la tarda a la muntanya de Tesol de Son, pertanyent al poble de Son del Pi (Alt Àneu, Pallars Sobirà). El tercer integrant del grup, que era germà d'una de les víctimes, en va sortir il.lès i va ser qui va avisar els serveis d'emergències. Dos helicòpters i cinc vehicles terrestres dels Bombers es van desplaçar al lloc dels fets, però no van poder fer res per salvar la vida dels dos joves atrapats sota la neu. Els seus cossos van ser traslladats a l'hospital de Vielha. La notícia va causar una enorme commoció al Pallars Sobirà i a tot l'Alt Pirineu, ja que les dues víctimes eren persones molt conegudes en l'àmbit de l'esquí. Just Civat, era fill de l'exalcalde d'Esterri, Joan Civat, i també era bomber voluntari. L'altre jove, Enric Bardella, havia treballat a l'estació de Baqueira Beret i la seva família havia regentat durant molts anys el càmping del municipi pallarès.

Jordi Bardella músic
Jordi Bardella i Marta Arnaus han posat música i veu a l'homenatge als tres joves aneuencs / Feliu Sirvent

Al cap de tot just un parell de mesos, la desgràcia es va fixar altre cop en les Valls d'Àneu. Un alpinista de 28 anys, veí de València d'Àneu, va morir mentre escalava el Mont Blanc. Una allau de neu va arrossegar el jove, Eduard Castellarnau Gallimó, i un company seu francès, que va sortir il·lès de l'accident. Els fets van passar el diumenge 29 de juny al matí, quan els dos alpinistes ja havien superat els 4.000 metres d'altitud. L'allau els va arrossegar uns 20 metres, això va fer que es trenqués la corda que el subjectava i que Eduard Castellarnau es precipités uns 300 metres més avall. La víctima i el seu company estaven escalant el Mont Blanc per la via Kuffner, al vessant italià de la Vall d'Aosta.