JORNADES PER A L'EXCEL·LÈNCIA D'ESTERRI D'ÀNEU

Ester Capella: “Sense el Pirineu no hi ha país o és incomplert”

La consellera de Territori inaugura les Jornades per a l’excel·lència comprometent-se amb la millora de les comarques de muntanya
Ester Capella Jornades Excel·lència 2023 1
photo_camera La consellera Ester Capella, ha inaugurat aquesta tarda les Jornades per a l'excel·lència d'Esterri d'Àneu / Joan Tort

La consellera de Territori, Ester Capella, ha inaugurat aquesta tarda les Jornades per a l'excel·lència que se celebren avui i demà a Esterri d'Àneu subratllant que aquest espai de reflexió "serveix per fer les preguntes, a vegades incòmodes, sobre el futur del Pirineu, però que de les respostes en sortiran accions per aquest territori tan extens i poc poblat, però que és font de vida per a tot el país". Ha afirmat que "sense el Pirineu no hi ha país o és incomplet".

La consellera Capella va posar com a reptes l'accessibilitat, la mobilitat, el reequilibri territorial i la igualtat d'oportunitats per accedir a serveis i garantir drets fonamentals com, per exemple, el dret a l'habitatge.

Ester Capella Jornades Excel·lència 2023 2
La consellera Ester Capella, ha inaugurat aquesta tarda les Jornades per a l'excel·lència d'Esterri d'Àneu / Joan Tort

La titular del departament de Territori ha parlat de generar un full de ruta compartit sobre el futur del Pirineu i interpel·lant a tot Catalunya, perquè tot el país ha d'entendre i participar del disseny de futur. Igualment, ha assenyalat que "cal una estratègia compartida, justa i sostenible, arrelant la gent on vol viure" i que el Govern hi té tota la voluntat i la força per passar dels compromisos a les realitats. En aquest sentit, va recordar el pla estratègic per al Pirineu per al període 2024-2030 amb 8 eixos temàtics i 14 projectes.

L'acte inaugural de les desenes Jornades per a l'excel·lència han comptat també amb la participació del president de la Diputació, Joan Talarn, que ha qualificat el Pirineu com una "tema de país" i amb grans oportunitats de futur per afavorir la qualitat de vida i el creixement sostenible. Talarn ha destacat l'aposta de la Diputació per combatre els obstacles que suposa viure en territoris de muntanya i que per aquest motiu destinen un 20% més de pressupost als municipis del Pirineu en aquells programes de suport als ajuntaments. "És una discriminació positiva, que no és una solució definitiva, però ajuda a generar oportunitats".

Ester Capella Jornades Excel·lència 2023 3
La consellera Ester Capella, ha inaugurat aquesta tarda les Jornades per a l'excel·lència d'Esterri d'Àneu / Joan Tort

L'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, ha elogiat la trajectòria de les Jornades per a l'excel·lència i ha reclamat que el Pirineu deixi de ser el gran oblidat, reivindicant accions ja en marxa com la nova llei de Muntanya.

Finalment, el president de les Jornades per a l'excel·lència, Jesús Montoliu, ha parlat de la necessitat de repensar el futur del Pirineu, de treballar pel seu progrés i que aquest procés es faci per a la gent dels Territoris de Muntanya i escoltant la gent del Pirineu. Montoliu també ha agraït l'esforç i col·laboració de moltes institucions, empreses i veïnes i veïns de les Valls d'Àneu per fer possible les deu Jornades per a l'excel·lència.

Més de 200 persones s'han inscrit a les Jornades per a l'excel·lència d'enguany, xifra rècord i que constata la rellevància de l'esdeveniment, així com el fet de commemorar el desè aniversari.

Més a Pallars Sobirà