ENERGIA

Endesa substitueix 150 metres de la canonada vertical de la central hidràulica d'Unarre amb un helicòpter

És la primera vegada en 68 anys que es canvia una part d'aquesta infraestructura
Central Unarre 1
photo_camera Endesa substitueix 150 metres de la canonada vertical de la central d'Unarre amb un helicòpter / Marta Lluvich

La central d'Esterri d'Àneu-Unarre (Pallars Sobirà) va entrar en funcionament l'any 1958. Té quatre grups generadors i una canonada de 870 metres (un salt de 480 metres) que transporta aigua de l'estany de La Gola i la presa de Cervi fins a la central. Aquest divendres, per primera vegada en 68 anys, s'han canviat 150 metres d'aquesta infraestructura. Per fer-ho ha calgut un helicòpter per transportar el material. L'actuació forma part de les tasques de manteniment preventiu de la instal·lació que gestiona Enel Green Power, la branca de renovables d'Endesa. L'helicòpter ha retirat els trams antics i ha anat portant els nous, de 6 metres de longitud cadascun d'ells i també d'acer, que ha anat dipositant al traçat de la canonada.

Tècnics especialitzats en aquests tipus de feines en vertical, han col·locat les peces amb precisió i les han soldat entre si. S'ha aprofitat aquesta substitució per canviar l'acabat de la canonada, que tindrà ara un color integrat a l'entorn natural on es troba. Està previst que aquest procés finalitzi durant la tardor i la instal·lació torni a entrar en servei.

Central Unarre 2
Endesa substitueix 150 metres de la canonada vertical de la central d'Unarre amb un helicòpter / Marta Lluvich

L'aigua que circula per la canonada forçada prové, en el seu origen, de l'estany la Gola. D'aquí baixa per un barranc natural fins a una petita presa a tocar de Cervi. L'aigua que surt d'aquesta presa recorre 3 quilòmetres a través d'un canal que s'acaba endinsant a la muntanya on recorre a través d'una galeria gairebé un quilòmetre més. A la seva sortida, comença la canonada forçada que porta l'aigua fins a la central.

La Central d'Esterri - Unarre

La Central d'Esterri - Unarre es va projectar l'any 1955 i va entrar en servei tres anys després, el 1958. Té 4 grups de 10 MVA de potència cadascun d'ells, per la qual cosa té una potència instal·lada total de 40 MVA. Un d'aquests 4 grups, el que integra la canonada forçada, prové del riu Unarre i aprofita l'aigua provinent de l'estany de la Gola, la presa de Cervi i la toma d'Escurriols. Els altres tres grups aprofiten l'aigua provinent de l'embassament de Boren.

Més a Pallars Sobirà