CRISI CORONAVIRUS

Les empreses d'esports d'aventura demanen l'IVA reduït per superar la crisi del coronavirus

Setmana Santa, l'1 de maig i els grups escolars els suposen un 50% de la facturació anual
Imatge del riu Noguera Pallaresa, a l'altura de Llavorsí, d'on surten habitualment les barques de ràfting el 3 d'abril del 2020, totalment buit. (horitzontal)
photo_camera El riu Noguera Pallaresa, a l'altura de Llavorsí, aquest abril / Marta Lluvich

Les empreses d'esports d'aventura no han pogut estrenar la temporada per culpa del coronavirus. Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, ha dit que la Setmana Santa, l'1 de maig i els grups escolars de primavera suposen un 50% de la facturació anual per la majoria de negocis. Per intentar sortir d'aquesta situació, Dolcet demana al govern espanyol, una reducció en el tipus de l'IVA, passant del 21% que se'ls aplica ara, al reduït del 10%. Dolcet ha explicat que "necessiten polítiques de protecció i ajut" perquè el sector dels esports d'aventura pugui recuperar-se d'aquesta crisi. Al Pallars Sobirà hi ha unes 60 empreses que es dediquen al turisme actiu i d'esports d'aventura.

Pla general del riu Noguera Pallaresa. Imatge del 3 d'abril del 2020. (horitzontal)

(Foto:Riu Noguera Pallaresa, aquest mes d'abril / Marta Lluvich)

Al conjunt de l'Alt Pirineu, l'any 2018 es van registrar 352.071 serveis d'esports d'aventura d'aigua. En concret, el ràfting va tenir l'any 2018 la contractació de 187.360 serveis, un 10,7 % més que la temporada anterior, que va tancar amb 169.213. Pel que fa a la temporada 2019 va tenir un creixement d'entre el 3 i el 5%, segons apunta el sector.

El personal contractat durant la temporada 2018 es va incrementar en 18 treballadors respecte al 2017, en passar de 1.939 a 1.957 la campanya anterior. D'aquesta manera els esports d'aventura van donar feina a 1.957 persones a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu, de les quals 798 van treballar a temps complet, 339 a temps parcial i altres 820 van ser personal autònom.
 

Florido Dolcet: "És sector clau en la creació de llocs de treball que són determinants en la lluita contra el despoblament a les zones rurals"

Aquestes xifres evidencien la importància del sector a l'Alt Pirineu. Dolcet ha dit que es tracta d'un "sector clau en la creació de llocs de treball" i ha afegit que "són determinants en la lluita contra el despoblament a les zones rurals".
 

Florido Dolcet: El sector se'n sortirà, però tindrà una "recuperació lenta".

El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà ha explicat que durant els mesos d'hivern és quan aquestes empreses fan les activitats de promoció, millora de material i infraestructures. Aquest any, es troben amb tota aquesta inversió feta i que no saben quan la podran recuperar.

Dolcet, tot i l'actual situació de crisi econòmica pel coronavirus, s'ha mostrat optimista i ha afirmat que el sector se'n sortirà i que preveu una "recuperació lenta". El president de l'Associació d'Empreses ha dit que ara cal pensar ja en estratègies de promoció per captar un turisme local i tornar a situar el Pallars Sobirà i el riu Noguera Pallaresa com a "referent d'esports d'aventura".
 

Més a Pallars Sobirà