FIRES I TRADICIONS

Els pallaresos es retroben a la Fira de Tardor de Sort, la més ramadera i cultural dels últims anys

Aquest matí s'ha celebrat el 7è Concurs Nacional Morfològic d'Ovella Xisqueta, amb concurs de ganxo de pastor per a xics i grans.
Fira de Tardor Sort 1
photo_camera L’ovella Xisqueta ha estat, un any més, la protagonista de la Fira de Tardor de Sort / PNAP

Aquest cap de setmana, Sort ha acollit la tradicional Fira de Tardor. El certamen ha comptat amb un centenar d’expositors, la majoria instal·lats a l’avinguda Comtes de Pallars, oferint productes km.0 fets a la comarca i artesania. L'ajuntament també ha programat activitats lúdico festives i culturals per a tothom. 

Com és tradició, l’ovella Xisqueta ha estat la protagonista de la Fira. El bon temps ha acompanyat al llarg de dissabte i diumenge, i pallaresos i visitants han pogut gaudir de la Mostra de bestiar i el concurs morfològic i de ganxo. El dissabte va tenir lloc l’esperat 12è Concurs de Ratafia i aquest matí de diumenges'ha celebrat  el 7è Concurs Nacional Morfològic d'Ovella Xisqueta, amb concurs de ganxo de pastor per a xics i grans.

Fira de Tardor Sort 3
El bon temps ha acompanyat i els pallaresos s'han retrobat a Sort a la Fira de Tardor / PNAP

Durant tota la Fira s'ha pogut gaudir de l’Espai GastroFira a la Plaça Major, l’estrena del documental 'Un poble sense ramaders un poble mort', i un nou espai familiar la Carpa BiblioFira.

Cooperació per a la transformació i venda directa del sector carni del Pirineu

El divendres va tenir lloc la jornada tècnica “Cooperar per a la transformació i la venda directa: experiències del sector carni del Pirineu”. L'objectiu de la jornada, que va aplegar ramaders d'arreu del territori pirinenc, va ser intercanviar idees per donar facilitats i fer créixer la branca càrnia del sector primari. 

xisqueta fira sort
L’ovella Xisqueta ha estat, un any més, la protagonista de la Fira de Tardor de Sort / PNAP

La societat Ramaders d'Andorra va ser una de les convidades a la jornada. Gerard Martínez, gerent de l'entitat, va destacar els diferents paràmetres que han de controlar i la importància de poder-los ajudar en la gestió de la venda de la carn, tal com es fa des del Principat. "Si l'alliberem de la part de comercialització, ells poden entrar més en la seva feina. I nosaltres intentem valorar el seu producte", va asssegurar.

Els ramaders del Pallars veuen el futur del sector força complicat i creuen que els fracassos cooperativistes dels anys anteriors fan que actualment no sigui un model a seguir.

Activitats d'aquest diumenge 

  • 10:00 h Punt de sortida Espai Bibliofira Cercavila itinerant , amb Xafarrostolls i Esmolets.
  • 10:00 h a 12:00 h Poliesportiu els Til.lers de Sort, Activitats esportives obertes a tots els infants, dins l’especial Betula Freestyle Fira de Tardor. Organitza AEPFederació Catalana d’esports d’hivern, ski pallars i el suport de l’ajuntament de Sort.
  • 10.30 h Espai Ovella Xisqueta al Parc del Riuet . 17a Mostra d’Ovella Xisqueta 7è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta i 12è Concurs de Ganxo amb demostració de costums tradicionals de pasturatge. Organitza: Associació Catalana de Criadors d’Oví de Raça Xisqueta (ACOXI). 
  • 11.30 h Cercavila Musical amb Xafarrostolls pel recinte firal.
  • 13:00 h Plaça Caterina Albert. Espectacle Desclos de la Companyia de teatre Rubrica teatre.
  • 14:00 h Plaça Major. Espai Gastrofira. Vermut Musical amb Rumba que derrumba
  • 16:30h Plaça Major. Espectacle Camins que Parlen. de la ma de La Fanga escènica
  • 19:00 h Tancament de la Fira de tardor 2022.

comentaris