17.05.2022 |
Viure als Pirineus

CONTROL HIDROGRÀFIC

Els Ajuntaments del Pallars Sobirà assumiran el cost del manteniment del sistema Risc-Hidro

Aquest programa, desplegat fa un parell d'anys al Pirineu, controla el cabal dels rius i llença una alerta en cas de possibles desbordaments o crescudes sobtades

Mesurador del cabal del riu a Rialp
Mesurador del cabal del riu a Rialp/Marta Lluvich
Els Ajuntaments del Pallars Sobirà assumiran el cost del manteniment del sistema Risc-Hidro

El sistema Risc-Hidro es va desplegar a l'Alt Pirineu fa un parell d'anys amb l'objectiu de controlar el cabal dels rius i alertar en cas de possibles desbordaments o crescudes sobtades. El manteniment d'aquest servei, en el cas del Pallars Sobirà és d'uns 6.000 euros anuals, i aquest cost el passaran a assumir els Ajuntaments de la comarca (12 dels 15 municipis) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El Risc-Hidro es va impulsar després de les intenses riuades de la Vall d'Aran i el Pallars el juny de 2013. La informació d'aquests aparells, repartits a diferents trams de riu, està disponible per tothom en temps real a través d'internet.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús, ha explicat que davant el risc de perdre aquest servei, han trobat la formula per finançar-ne el cost. Al Pallars Sobirà hi ha 8 sensors. A partir d'ara, aquesta despesa es repartirà a parts iguals entre els municipis i el Consell Comarcal: concretament són els 15 ajuntaments de la comarca (excepte Farrera, Esterri de Cardós i Tírvia).

Carlos Isús destaca la importància de la informació que subministren aquests aparells; informació preventiva de possibles avingudes, d'urgència de l'increment sobtat dels rius o per realitzar informes d'inundabilitat i plans d'autoprotecció. Isús diu que per les empreses d'esports d'aventura i determinar la navegabilitat del riu també pot ser molt útil.

Pel que fa als altres socis del projecte, l'Alta Ribagorça ho deriva tot als 3 ajuntaments que tenen sensors, mentre que al Pallars Jussà i a l'Alt Urgell ho assumeixen els Consells Comarcals.

Els Ajuntaments del Pallars Sobirà assumiran el cost del manteniment del sistema Risc-Hidro
Comentarios