07.12.2022 |
Viure als Pirineus

La CUP denuncia els interessos miners per trobar or al Parc Natural de l'Alt Pirineu

La CUP denuncia els interessos miners (tungstè i or) al Parc Natural de l'Alt Pirineu, concretament a la zona del port de Salau, i diu que és preocupant com una zona declarada Parc Natural i, per tant, protegida des del 2003 amb l'objectiu de salvaguardar el seu patrimoni, ara resulti amenaçada per unes pràctiques mineres. D'altra banda, l'entitat ecologista Ipcena afirma que estan decidits a coordinar amb els francesos una acció conjunta en contra, si cal

foto_640811O
La zona de Bonabé
La CUP denuncia els interessos miners per trobar or al Parc Natural de l'Alt Pirineu

La CUP lamenta que ''tot només per a contribuir a augmentar els beneficis econòmics privats de grans empreses estrangeres que explotaran els recursos, sense revertir cap benefici al territori i deixant les aigües superficials i els aqüífers contaminats''. Per la seva banda, el portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, s'ha mostrat també preocupat i ha afirmat que ''ja hem parlat amb els veïns de l'Arieja, i estem decidits a coordinar una acció conjunta en contra, si cal''.

La CUP afirma que l'empresa Neometal Spania, adquirida per l'australiana Apollo Minerals Limited, vol iniciar prospeccions a la zona del port de Salau. En ser zona protegida, el Departament de Territori li ha reclamat un Estudi d'Impacte Ambiental. Vázquez assegura que aquesta empresa és la mateixa multinacional que pretén operar a Salau (França) i al Pallars i que allò que els interessa és l'or i alerta que per separar l'or del mineral s'utilitzen compostos "altament tòxics".

Segons explica la CUP, la intenció de la promotora és prospectar dues zones properes a la pista dels Vinyals, fent diversos sondejos mecànics amb perforadores de fins a 100 metres de profunditat i en diferents direccions, raó per la qual caldria transportar la maquinària a la zona i utilitzar les pistes existents d'ús restringit.

Tècnicament, la CUP del Pallars creu que en tota la zona de prospeccions no hi ha suficient tungstè, ni or, ni cobalt, per a realitzar-ne una explotació i les quantitats que apunta el projecte sobre la presència d'or d'alta qualitat no són reals.

En aquesta mateixa zona anys enrere ja hi havia hagut antigues explotacions mineres que van fallar per la manca de rendibilitat econòmica. Per aquest motiu, pensa la CUP que és ''totalment desaconsellable'' encetar ''aventures mineres'' a la mateixa zona.

L'entitat SIGMADOT i el Comitè d'Organització del Congrés de Patrimoni Miner, que es va celebrar la setmana passada a diferents punts de Catalunya, han redactat un comunicat en què expressen que ''cal vetllar per la preservació de la integritat del Medi Natural dels Pirineus i en especial de les zones situades dintre del Parc Natural de l'Alt Pirineu'' i afegeixen que de manera especial per ''les zones afectades per les investigacions mineres destinades a l'explotació del wolfram (també anomenat tungstè)''. Per aquest motiu demanen minimitzar aquestes actuacions i si s'escau evitar-les.

La CUP denuncia els interessos miners per trobar or al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Comentarios