ESPAIS NATURALS

El conseller Calvet visita la Mollera d'Escalarre

El conseller va voler conèixer les actuacions realitzades els darrers anys.
Mollera d'Escalarre
photo_camera Mollera d'Escalarre

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat aquest cap de setmana la Mollera d'Escalarre, al Parc Natural de l'Alt Pirineu. El conseller Calvet, acompanyat del president i del director del Parc, Joan Ordi i Marc Garriga respectivament, va voler conèixer les actuacions realitzades els darrers anys, conjuntament amb els Ajuntaments de la Guingueta i Esterri d'Àneu, així com les noves millores previstes per tal de posar en valor ecoturístic aquest singular aiguamoll de muntanya. També van participar a la visita, el president de FGC, Ricard Font, i la senadora pallaresa, Mayte Rivero Segalàs.

Mollera tris

Damià Calvet va manifestar a les xarxes socials que "els Parcs Naturals del país són un patrimoni ambiental però també econòmic, perquè genera oportunitats per la gent que hi viu i des del Govern de Catalunya apostem per un País Viu, i invertim al Pirineu en infraestructures, als parcs i a les estacions de muntanya per aconseguir-ho".

Actuacions i Millores

Amb l’arribada de la primavera i el desgel, el 2018, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, va estrenar la millora de l’accessibilitat del camí de la Mollera d’Escalarre, que enllaça la Guingueta d’Àneu amb Esterri d’Àneu, eixamplant-lo, anivellant el terreny i col·locant tanques per millorar la seguretat.

L’actuació es va portar a terme en el marc del conveni de col·laboració entre la Generalitat i  l'Obra Social 'la Caixa', dins del programa d’actuacions en matèria de recerca, salut i medi ambient en espais naturals protegits. També va comptar amb el suport de personal Forestal Catalana del Departmanet d'Agricultura.

També, a la zona est de l’aiguamoll, es va arranjar una part del camí de la Guingueta d’Àneu a Escalarre incorporant-hi sauló. També es va arreglar la variant del camí del Búnquer, que era de difícil accés, i que ara té un perfil anivellat i ben delimitat, apte per a cadires de rodes. S’hi han instal·lat pals de fusta i cinta blanca que marquen el correcte accés pel recorregut, que discorre entres dos prats privats, evitant interferir amb el bestiar. L’actuació es va completar amb la instal·lació de mobiliari per a l’ús públic i la millora de la senyalització. Es va col·locar un nou banc de fusta al camí de la Mollera, reforçar l’aixopluc de la torre de guaita i del camí del Búnquer, i instal·lar nous indicadors per facilitar als visitants la descoberta de l’entorn i de l’ecosistema de la Mollera d’Escalarre.

Totes aquestes millores permeten disposar d’un recorregut circular de 9,3 quilòmetres al voltant de la Mollera apte per a persones amb mobilitat reduïda.

La Mollera d'Escalarre és lloc de pas d’unes quantes espècies d’aus migratòries i habitat de la llúdriga.

Mollera d'Escalarre

La Mollera d’Escalarre és un aiguamoll de muntanya, vestigi de l’estany més gran dels Pirineus, que fa segles ocupava tota la plana d’Esterri d'Àneu. Amb la construcció del pantà de la Torrassa, la Mollera ha tornat a créixer i avui és lloc de pas d’unes quantes espècies d’aus migratòries i habitat de la llúdriga. També s'hi troben ermites romàniques, com les de Sant Martí d’Escalarre o Santa Maria d’Àneu. La guerra civil també va deixar la seva petjada a la Mollera d'Escalarre amb un seguit de búnquers i trinxeres.