GASTRONOMIA

El col·lectiu Slow Food Catalunya – Cuina Km0 celebra a Sort la seva trobada anual de reconeixement

El col·lectiu escull el Pallars per retrobar-se en una jornada festiva en què es reconeixerà el compromís de restaurants i menjadors escolars de Catalunya que han apostat pel producte de proximitat.
La Xicoia Foto ACN
photo_camera Alguns membres de l'associació gastronòmica pallaresa La Xicoia / ACN

El col·lectiu Slow Food Catalunya – Cuina Km0 celebrarà a Sort la seva trobada anual de reconeixement. L’acte, que tindrà lloc el el proper 3 d’octubre a l’Escola de Piragüisme de Sort, també inclourà el Mercat de la Terra, demostracions, tastos i un dinar on l’eix central serà el producte de proximitat. A més, també servirà d’espai per a la reunió anual del col·lectiu, un punt de trobada en què cuiners i cuineres fan balanç de l’any i debaten sobre perspectives de futur.

Un espai per a la creació de xarxa

La jornada és un reconeixement als restaurants i menjadors escolars que participen en el projecte i també als productors locals, que són la peça clau del moviment Slow Food i gràcies als quals els restaurants km0 poden oferir una cuina centrada en un producte compromès amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen. Alhora, pretén ser també un espai per a la creació de xarxa entre restaurants, productors i totes aquelles persones sensibles amb la filosofia Slow Food.

L’obertura del Mercat de la Terra a les 10 del matí donarà el tret de sortida a l’esdeveniment. En aquest, es podran conèixer de primera mà una trentena de productors i productores de l’àmbit del Pallars que treballen alineats amb els valors del col·lectiu i que oferiran diferents demostracions i degustacions dels seus productes, entre els que s’inclouen formatges i làctics, carns i embotits, vins i licors, cervesa, bolets i plantes aromàtiques, pa i pastisseria, entre altres.

col·lectiu Slow Food la Seu
El col·lectiu Slow Food es va reunir l'any passat a la Seu d'Urgell / km0slowfood.com

A les 14h es podrà gaudir del dinar, el menú del qual ha estat elaborat per cuineres i cuiners del convivium Slow Food de Terres de Lleida, l’Associació Gastronòmica la Xicoia i l’Associació Gastronòmica Àpat. A més, durant tot l’acte hi haurà música tradicional de muntanya

Un reconeixement + NET, + JUST i + BO

L’últim acte de la jornada arribarà a les 16h, en què es faran els reconeixements a cuineres i cuiners, menjadors escolars i productors compromesos amb Slow Food; així com també als restaurants que tenen els distintius propis del col·lectiu, els Cargolets, dels quals n’hi ha 3 categories: +NET, + JUST i +BO.

Cafè Pessets slowfood
El Cafè Pessets de Sort va rebre l'any passat el diploma com a membre del col·lectiu Slowfood Km0  

El cargolet +NET distingeix aquells restaurants que han demostrat un compromís en matèria de sostenibilitat, mantenint bones pràctiques en l’àmbit de l’energia, la reducció de residus i en l’ús de productes químics o gestió de l’aigua. Per la seva banda, el cargolet +JUST reconeix aquells que han mostrat un compromís amb les persones, col·laborant amb empreses amb component ètica, garantint unes bones condicions de les persones treballadores i treballant en pro del propi col·lectiu.

El cargolet +BO es presenta enguany per primera vegada i demostra el compromís del restaurant amb la proximitat, els productes ecològics i sostenibles i la preservació del patrimoni agrari i ramader.

L’acte compta amb la col·laboració de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, el Consorci Leader Pirineu Occidental, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el programa Al Teu Gust i l’Ajuntament de Sort. També compta amb el suport organitzatiu de Raiels, cooperativa responsable de la Secretaria Tècnica del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food-Km0.