ENERGIA

La central hidroelèctrica de Sort està produint per sobre del 80% de la seva capacitat

L'Ajuntament va posar en funcionament la instal·lació l'any 2020, en desús des de l'any 2015
Central Sort 1
photo_camera La central hidroelèctrica municipal de Sort / Marta Lluvich

L'Ajuntament de Sort va posar en marxa fa poc més d'un any la central hidroelèctrica municipal, en desús des del 2015. Durant aquest temps el consistori s'ha encarregat de la seva explotació. El regidor Pere Bascones ha explicat que la instal·lació ha funcionat 10.985 hores i que solament ha estat aturada un 5% del temps. La central ha produït més d'1.400.000 kW. Bascones ha destacat que en aquests moments de sequera, on la majoria de centrals estan produint per sota del 40% de la seva capacitat, la central de Sort està per sobre del 80%. Cada dia la central produeix al voltant de 4,2 MW que a un preu de 200?€/MW suposa una facturació diària d'uns 800 euros.

Central Sort 2
La central hidroelèctrica municipal de Sort / Marta Lluvich

Les avaries de la central en aquest període es poden resumir en petites fallades d'elements existents no modificats a la reparació de la central, com potser, alguna petita reparació, neteja de reixes, alguna avaria dels transformadors d'intensitat per la mesura o algun relé del quadre de control. Enguany l'Ajuntament té previst invertir uns 40.000 euros en obres de millora de la central.

Bascones ha afegit que també aquest 2022 l'Ajuntament preveu ingressar uns 100.000 amb el funcionament d'aquesta instal·lació.

Des de l'Ajuntament es considera que la posada en funcionament i optimització de la Central Hidroelèctrica de Sort, és "un element clau per l'obtenció de recursos, per una banda, i com aposta de futur per la generació d'energia local com a estratègia de sobirania energètica" tot i que limitada.

La central de Sort té una autorització màxima de producció de 240 kw /h i normalment la mitja de producció és de 180-200 kw/h.

Més a Pallars Sobirà