27.11.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI I EDUCACIÓ AMBIENTAL

Un bus recorrerà el Pirineu per recollir l'ADN d'aquest territori

Durant dos anys viatjarà per Catalunya, Navarra, Aragó i França i farà 32 parades

Tres socis del projecte Interreg Poctefa ADNPYR reunits el 21 de novembre del 2018 a Les Planes de Son, al Pallars Sobirà. (horitzontal)
Tres socis del projecte Interreg Poctefa ADNPYR reunits a Les Planes de Son, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich
Un bus recorrerà el Pirineu per recollir l'ADN d'aquest territori

Els socis del projecte Interreg Poctefa ADNPYR s'han reunit a les Planes de Son, al Pallars Sobirà, per acabar d'enllestir l'exposició itinerant que a finals de març del 2019 començarà a viatjar per tot el Pirineu. L'objectiu d'aquesta mostra, que anirà de poble en poble sobre rodes, és la d'ensenyar i recollir l'ADN del Pirineu en tots els seus àmbits, des de l'òptica més humana, passant per la història, la natura o les tradicions. Mentre l'exposició estigui en una població es duran a terme activitats paral·leles per tal de recollir informació sobre els trets distintius d'aquella zona i així aconseguir una mostra molt àmplia del que identifica a cada territori. El Piribus recorrerà el Pirineu durant dos anys i s'aturarà a 32 localitats de Catalunya, Navarra, Aragó i França, amb una clara vocació de sensibilització ambiental.

Aquest projecte compta amb entitats públiques i privades de França, Aragó, Navarra, i Catalunya: la Fundació Catalunya La Pedrera, el Govern de la Generalitat, SeoBirdLife d'Aragó, el govern de Navarra i LPO de França.

Aquest projecte Interreg Poctefa està treballant en altres línies com l'educació estratègica, una plataforma virtual i una aplicació de mòbil amb continguts dirigits als turistes amb un clar perfil ambiental. Aquest projecte té prevista una durada de tres anys (del 2018 al 2020) i un finançament d'1,6 MEUR.

El projecte, que s'adreça a diversos públics (residents, visitants, professionals, i autoritats polítiques) d'arreu de la serralada, vol educar i sensibilitzar a través d'aquesta exposició itinerant (Piribus). Així com valorar els diferents llocs del Pirineu, creant una aplicació mòbil i un web, únic per a tot el massís, que valorarà els llocs, geolocalizarà els itineraris d'interpretació i les activitats que es duen a terme.

Aquesta iniciativa també vol promoure la formació en educació ambiental mitjançant la creació d'una plataforma de continguts i cursos en línia relacionats amb l'educació en els valors patrimonials i naturals dels Pirineus.

Els socis d'ADNPYR veuen necessari establir vincles entre els professionals de la valorització del patrimoni i l'educació ambiental mitjançant dos seminaris d'intercanvi, sessions de formació i un comitè de seguiment del projecte Natura, Cultura, Turisme.

Un bus recorrerà el Pirineu per recollir l'ADN d'aquest territori
Comentarios