FIRES I TRADICIONS

Bufador de vidre, forjador o filadora, alguns dels oficis presents a la 12a Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp

Música i gastronomia completen unes propostes que se centren el dia 4 de juny, però que ja tindran activitats paral·leles el dia 3 de juny
photo_camera Presentació de la 12a Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp / Diputació de Lleida

El vicepresident en funcions de la Diputació, Antoni Navinés; l’alcalde en funcions de Rialp, Gerard Sabarich, i el cap de Màrqueting i Promoció del Patronat de Turisme, Juli Alegre, han presentat aquest dimarts, de juny. La presentació ha tingut lloc a, la 12a Fira d’Oficis i Menestrals que se celebrarà al municipi de Rialp el dia 4 de juny, però que tindrà algunes activitats paral·leles el dia 3 de juny i que centrarà la seva atenció en la llet.

Antoni Navinés ha recordat que les fires són eines que serveixen per donar a conèixer que es fan activitats al municipi, i que aporten un valor qualitatiu, “com ho pot ser aquesta fira en la que podrem veure antics oficis que eren ben normals fa algunes dècades”.

Les activitats s’iniciaran el dissabte dia 3 de juny, a partir de les 18.00 hores, amb el lliurament –al camp de futbol- de la copa als campions de lliga en la categoria de benjamins. Posteriorment, a les 19.00 hores, al recinte del Parc d’Aventura, es podrà gaudir del concert gratuït del grup de versions ‘Pastesbro’,i a la nit, a la plaça del Tornall, més música a càrrec del grup ‘Kintus’, i sessió amb el DJ Showkats.

Presentació de la 12a Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp / Diputació de Lleida               

La jornada del dia 4 de juny, començarà, a les 10.30 hores, amb l’inici pròpiament de les activitats firals amb la tocada de campanes. Seguirà la presentació de l’exposició sobre ‘El negoci de la llet al municipi de Rialp’, a càrrec de persones vinculades del municipi, que tindrà lloc al saló de l’edifici de la plaça de les Escoles (plaça de Dalt); visita al Molí fariner de Bellera; visita a la sastreria Virós; demostració d’oficis com el bufador de vidre, forjador, llauner o filadora; parades artesanals; una competició de munyir vaques, o l’estrena de la gimcana pel poble ‘La decisió d’en Matxicot’, són altres de les propostes sobre les que s’ha referit Gerard Sabarich, que ha recordat que “aquesta és una fira amb vocació de posar en valor els antics oficis” i que, en la present edició, centra una especial atenció en la llet. L’organització també ha programat, al carrer Mig, jocs de fusta gegants per a la mainada.

Paral·lelament, s’ofereixen altres activitats com passeig a cavall en col·laboració amb l’Hípica Jordi Baró; tallers d’artesania, amb producció de sabó, figures d’escaiola i fang, de polsera de llana o treballs manuals, Un espectacle itinerant de l’Esperanceta (a partir de les 11.30 hores); un espectacle infantil a càrrec del grup teatral ‘El Salats’ (17.30 hores); i una mostra de peces musicals a càrrec de l’escola de música itinerant del Pallars combinat amb tastos de vins i formatges del municipi, a càrrec de la Formatgeria Casa Mateu, de Surp, i de la Formatgeria Montsent de Pallars i Celler Cota 730, de Rialp, ambdós activitats, de pagament.

Per tot plegat, Juli Alegre ha recordat els valors que fires com aquesta aporten al territori “en quant a la seva autenticitat i innovació”. També ha destacat que la potenciació d’aspectes com la diversitat i la natura, “´son elements que generen atracció i aconsegueixen que es faci més competitiva la demarcació, a l’hora que ens assegurem que nous visitants descobreixin el territori”.