RAMADERIA

Dos atacs consecutius d'os precipiten el tancament de l'única explotació d'ovelles de Farrera

El pastor s'emporta el ramat a les Garrigues després de registrar cinc animals morts i cinc de desapareguts
Ramon Cornellana en una finca de Farrera amb el seu ramat d'ovelles.
photo_camera Ramon Cornellana en una finca de Farrera amb el seu ramat d'ovelles / Marta Lluvich

Amb llàgrimes als ulls i la veu entretallada, Ramon Cornellana explica que aquest dissabte serà el darrer dia que el seu ramat, unes 450 ovelles, pasturarà a Farrera (Pallars Sobirà). D'aquesta manera tancarà la porta l'única explotació ramadera que quedava al poble. La decisió ha vingut motivada per dos atacs consecutius d'os al ramat (dilluns 27 i dimarts 28 de juny) a la muntanya de Juverri. Solament pensar que els animals podien patir un tercer atac ha fet que Cornellana decidís precipitar la baixada dels animals de la muntanya i portar-los a Puiggròs (Garrigues) on passen l'hivern. Els atacs van ocasionar la mort de cinc animals del ramat i la desaparició de cinc més. Passat l'hivern Cornellana ja es jubilarà.

Deu dies han estat els animals a la muntanya (del 18 al 28 de juny) i aquest diumenge, tres mesos abans del previst, tornaran a pujar al camió per tornar a Puiggròs, on ja de manera habitual passen l'hivern. El Ramon lamenta que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s'ha acabat d'aquesta manera "tan trista" i precipitada.

9ca0a147-831b-4043-83c5-c17bb753b343
Ramon Cornellana, pastor / Marta Lluvich

Dimecres, el Ramon ja va fer baixar tot el ramat de la muntanya i el va tancar als corrals al poble de Farrera. Durant aquests dies ha fet pasturar els animals a les finques a tocar del poble. Aquest pastor, ha explicat, que mai havia patit cap atac d'os, però solament amb aquests dos ha quedat demostrat que os i ramaderia són "incompatibles" i per aquest motiu abandona la muntanya de Farrera on, constata, hi ha clares evidències de la presència del plantígrad.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha proposat mesures de prevenció per aplicar a l'explotació, però no s'implementaran, arran de la jubilació ja prevista per enguany del ramader. Un cop comunicat el primer atac, els tècnics del Departament van establir contacte amb el ramader afectat, per valorar la possibilitat d'implementar mesures de prevenció de danys durant el període de pastures a alta muntanya. Un exemple d'aquestes mesures, a banda del suport de gossos de protecció, és la cessió i utilització de tancats electrificats per tancar i protegir el bestiar durant la nit.

Ramon Cornellana ha reconegut que no ha acceptat aquesta mesura perquè el seu ramat està acostumat a un maneig en llibertat i no a estar tancades a dins una pleta. Per aquest motiu no ha considerat viable realitzar un canvi de maneig de cop i volta. El pastor ha reconegut tenir por d'un tercer atac i considera que, en cas de succeir, si l'os troba totes les ovelles tancades dins una pleta sense vigilància la mortaldat per asfíxia hagués estat major.

dd2cda7a-fe93-4dc1-a6e4-bcd11cdfb15c
Ramon Cornellana porta el seu ramat d'ovelles a Farrera / Marta Lluvich

Aquest ramader del Pallars, cobrarà les cinc ovelles mortes però ningú, diu, li pagarà el que suposa la pèrdua sentimental dels animals i l'angoixa de tres dies buscant animals perduts per la muntanya, que encara no han estat localitzats.

El Cos d'Agents Rurals, el mateix dilluns, van fer el peritatge dels danys i es va col·locar una càmera de fotoparament per intentar detectar la presència de l'os. Dimarts, l'equip de la unitat Aèria del Cos d'Agents Rurals va pujar a la zona de l'atac per intentar localitzar animals extraviats i la presència de l'os amb drons.

El pastor ha dit que de moment solament ha rebut "bones paraules però de solució cap" i de tot plegat es queda amb la solidaritat de la gent i companys de professió i amb l'esperança que aquest "trist" episodi serveixi perquè es prenguin mesures i cap altre ramader hagi de patir el mateix que ha patit ell.

Unió de Pagesos (UP), per exemple, li ha mostrat el seu suport i aquest diumenge acompanyaran el Ramon a Tírvia (Pallars Sobirà) fins que els camions s'enduguin el ramat per defensar, diuen, "unes muntanyes amb ramaderia" i "uns pobles amb pagesia".

Diumenge, doncs, les ovelles ja estaran a Puiggròs i el que més greu li sap a Ramon Cornellana és que quedaran moltes finques de Farrera sense pasturar i de manera progressiva s'aniran abandonant les pastures d'alta muntanya en aquella zona.

comentaris