02.10.2022 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

Agricultura realitza la primera crema controlada de pastures de l'any al Parc Natural de l'Alt Pirineu

S'ha dut a terme a la zona de les Bordes de Surp, al terme municipal de Rialp
Crema controlada pastures PNAP
Crema controlada de pastures al Parc Natural de l'Alt Pirineu /PNAP
Agricultura realitza la primera crema controlada de pastures de l'any al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Departament d'Agricultura ha realitzat aquests dies la primera crema controlada del 2021, de recuperació de pastures i prevenció d'incendis forestals, al Parc Natural de l'Alt Pirineu. La crema controlada s'ha dut a terme a la zona de les Bordes de Surp, al terme municipal de Rialp (Pallars Sobirà). Ha anat a càrrec del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) i dels Agents Rurals.

Les cremes: una gran eina de prevenció d’incendis forestals

Les cremes s'executen durant els primers mesos de l'any en espais i terrenys forestals de Catalunya. La majoria de cremes es fan a sol·licitud de ramaders, ajuntaments o espais d'especial protecció. Les cremes controlades de vegetació, a banda de ser una bona eina de prevenció d'incendis forestals d'hivern i primavera a les comarques del Pirineu, s'apliquen amb diferents objectius. Tot i que la gran majoria de cremes d'aquesta temporada s'han fet per mantenir i millorar les pastures, també s'han realitzat cremes amb una finalitat cinegètica. A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, com a novetat, se'n va fer una per millorar l'hàbitat dels cérvols, facilitar que es mantinguin dins de la reserva i evitar així que es desplacin a l'exterior on podrien ocasionar danys.

Crema controlada pastures PNAP 2

De manera habitual i no només a l'hivern, també es fan cremes controlades de vegetació amb l'objectiu d'eliminar restes forestals i crear i mantenir punts estratègics, o per millorar la protecció d'infraestructures i nuclis de població. Tot i que pugui semblar paradoxal, algunes de les cremes tenen com a objectiu fomentar la biodiversitat, atès que el foc controlat introdueix una pertorbació moderada en un medi natural que és aprofitada per renovar determinats hàbitats. El foc és un procés natural en els ecosistemes mediterranis i la seva utilització controlada pot contribuir a diversificar el paisatge i afavorir els mosaics entre boscos i zones obertes.

Les comarques on més cremes s'han dut a terme aquesta temporada i més superfície s'ha executat són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya. 

Agricultura realitza la primera crema controlada de pastures de l'any al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Comentarios